Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Soros sokat hibázott tavaly

2009.01.30. 08:06
Indiában sokat bukott, Kínában már jobban teljesített befektetéseivel Soros György az elmúlt évben. Bár a befektető tapasztalt shortoló, a legnagyobb, október-novemberi esések kínálta lehetőségeket többször is kihagyta.

"Bár meglehetősen jól pozicionáltam magam a múlt évi folyamatok ellen, egy dolgot mégiscsak elhibáztam, amiért drágán megfizettem: mégsem jártak más úton a fejlődő és a fejlett országok piacai" - írja a Financial Timesban megjelent cikkében Soros György. A magyar származású befektető - miután nem csökkentette ottani kitettségét - több pénzt veszített Indiában, mint amennyit egy évvel korábban keresett. Soros kínai alapkezelője viszont jobban válogatta össze részvényportfólióját, és javított a képen a jüan felértékelődése is.

Sorosnak e veszteségeket és a külső alapkezelők által okozott mínuszokat ellensúlyoznia kellett, ám ez visszaütött, azaz "túlkereskedte" magát. E kifejezés azt a befektetői magatartást jelenti, amikor a tőzsdéző ahelyett, hogy hagyná termőre fordulni jó irányba felvett pozícióját, ki-be ugrál.

Az általa felvett pozíciók túl nagyoknak bizonyultak a piacok kiemelkedő volatilitásához, a kockázatok kezelése érdekében pedig nem nyithatott jelentős, a piacokkal szembe menő új pozíciókat, és csak a kisebb mozgásokat igyekezhetett meglovagolni. Bár Soros tapasztalt shortos, többször is beragadt és jobbára kihagyta a legnagyobb, október-novemberi esések kínálta lehetőségeket.

A másik - azaz az áremelkedésre játszó long - oldalon viszont ragaszkodott pozícióihoz, és óriási mennyiségű pénzt veszített. A brazil Petrobras részvényei - amelyekben az új mélytengeri olajmező okán látott fantáziát és szerzett nagy stratégiai pakettet - 75 százalékkal zuhantak. Ugyanígy beragadtak az öböl-térségbeli fejlődő petrolkémiai iparba eszközölt befektetések is. Éppen időben, a nyersanyagpiaci buborék "tetején" ki tudtak viszont szállni a brazil vasérckitermelő cégben, a CVRD-ben birtokolt stratégiai long pozícióból, illetve shortoltak más nagy vasércbányászati cégeket. Kihagyták ugyanakkor az árupiaci áresésből fakadó lehetőségeket.

A befektető mindemellett azt is belátta, hogy csak lassan ismerte fel a dollár irányváltását, így a korábbi shortolással keresett profitok nagy részét elbukta. Soros új befektetési igazgatója segítségével viszont sikerült keresni a brit piacon, ahol a rövid kamatok csökkenésére számítva shortolták a fontot az euró ellen.

Végül azt is megértette Soros, hogy a dollár erősödése annak köszönhető, hogy a befektetők képtelenek voltak megtartani vagy továbbgörgetni dollárkötelezettségeiket, és nem pedig annak, hogy dollárban akarják tartani invesztícióikat. A dollár erősödése olyan tünet, mint a betegségé a láz: a pénzügyi rendszer összeroppanását jelezte. Ez a felismerés segítette Sorost abban, hogy előre jelezze az amerikai deviza 2008 végi lejtmenetét, amit megjátszva sikerült az év nagy részében elszenvedett veszteségeket nyerésbe visszahozni, a kitűzött 10 százalékos eredményminimumot megközelíteni.