Ágnes
-1 °C
2 °C

A Sony megvenné az MGM-et

2004.04.22. 10:49
A Sony tárgyalásokat folytat a Metro-Goldwin-Mayer megvételéről. Az patinás filmstúdió ötmilliárd dollárt érne meg a japán cégnek. A japán cég archívumába ezzel nyolcezer film kerülne.
Megvenné a Metro-Goldwin-Mayer filmstúdiót az egyik legnagyobb japán cég, a Sony. Az üzlet tárgyát képezi a nagyhírű stúdió archívuma is. A patinás filmstúdiónak van a legnagyobb, összesen 4100 alkotásból álló filmarchívuma Hollywoodban. Ha ezek a Sony tulajdonába kerülnek, akkor a már meglévő 4000 filmmel a japán cég messze túlszárnyalhatja riválisait. Ezen kívül a cég 85 ezer órányi televíziós anyaggal is rendelkezik majd.

Woody Allen és James Bond

Az MGM tulajdonában van a húsz filmből álló James Bond-sorozat, a Rózsaszín Párduc- és a Rocky-filmek, Woody Allen 19 alkotása, illetve rengeteg a nagyközönség által is ismert és kedvelt Oscar-díjas film. Ezek pedig igencsak megemelik az MGM értékét, hiszen nem csak a, VHS-, illetve DVD piacon válnak eladhatóvá az alkotások, hanem a Sonyhoz kerülhet a Bond-filmek folytatásának a joga is - írja a Washington Post.

A tárgyalások ötmilliárd dollárról szólnak. A Metro-Goldwin-Mayer részvényeit ugyanis 21 dollárért venné meg a Sony.

Háború

Elemzők szerint a bejelentés egy, az MGM-ért folytatott háború kezdetét jelenti. A filmstúdió 74 százaléka a 86 éves milliárdos, Kirk Kerkorian kezében van. Ő 1996-ban vette meg az MGM-et 1,3 milliárd dollárért. A stúdióban egyébként már van részesedése a Sonynak, de a nagy riválisnak, a Warner Brothersnek is.

A hír hatására az MGM részvényei 13 százalékot növekedtek a New York-i tőzsdén. A hírt sem a Sony, sem a Metro-Goldwin-Mayer nem kommentálta.

A tokiói székhelyű vállalat a Sony Pictures Entertainmenten keresztül tulajdonosa a Columbia Picturesnak és a TriStar stúdiónak. Az Index korábban beszámolt arról, hogy a Metro-Goldwin-Mayer tavaly szerette volna megvenni a Vivenditől 11,5 milliárd dollárért a Universal filmstúdiót, az üzlet azonban meghiúsult.