A Sonyt is meggyanúsították mérlegcsalással

2002.07.18. 12:10
Szerdán több mint öt százalékkal estek a Sony részvényei, miután megjelent egy, az elektronikai cégnél alkalmazott könyvelési trükkökről szóló újságcikk. A vállalat határozottan cáfolta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna.
A hétfői South China Morning Post szerint az Enron-ügyben meghallgatott egyik szakértő a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt azt nyilatkozta, hogy a Sony könyvelése sincs teljesen rendben. Howard Schilit Center for Financial Research and Analysis (CFRA) pénzügykutató intézet vezetője azt állította, hogy a Sony bevételként könyvelte el azokat az osszegeket, amelyeket saját leánycégei fizettek ki neki, illetve korábban képzett tartalékát használta fel profitja növelésére.

A Sony cáfolt

A hírre a cég papírjainak árfolyama öt százalékkal nyolchónapos mélypontra, 5560 jenre zuhant. A tokiói tőzsdezárás után a cég, amelyet az amerikai botránysorozat kapcsán a szakértők a megbízható cég mintapéldájaként szoktak emlegetni, határozottan cáfolta a könyvelési praktikákról szóló híreket. A vállalat szerint Howard a nemrég létrejött Sony Ericsson bevételeiről szóló adatokat értelmezte félre.

Később emelkedtek az árfolyamok

A cég részvényei a cáfolat után a londoni tőzsdén 5632 jenre emelkedtek. A vállalat az idei évre 8,6 százalékos eredménycsökkenést, azaz 15,3 milliárd jenes adózás utáni profitot vár. A cég tervei szerint megduplázza működési eredményét: 280 milliárd jenre számít a 2003 márciusával záródó pénzügyi évben.  • Hírek
  • Hírek