Mihály
12 °C
21 °C

A Pókembernek köszönheti kiváló eredményét a Sony

2002.07.25. 12:10
A Sony Corp., a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó vállalata 17-szeresére növelte első negyedévi működési eredményét, főként a Pókember című film sikerének köszönhetően, és az elektronikus cikkek értékesítésének felfutása is jelentősen hozzájárult a meglepően nagy növekedéshez.
A jen erősödése az utóbbi időkben keltett ugyan némi aggodalmat elemzők körében a Sony kilátásaival kapcsolatban, de ezeket a cég igyekezett eloszlatni, csütörtökön egyben megerősítette egész évre vonatkozó korábbi eredmény-előrejelzését is.

A júniussal végződött első üzleti negyedév működési profitja 51,87 milliárd jen volt (444,4 millió dollár). A tavalyi hasonló negyedévben 3 milliárd jen volt ez az eredmény. A nettó nyereség 57,18 milliárd jen lett az előző 30,1 milliárd jenes veszteség helyett. A csoport árbevétele 5,4 százalékkal, 1,63 billióról 1,72 billió jenre emelkedett.

Pörög a játékkonzol-biznisz

A Sony legerősebb bevételtermelője a játékkonzol és szoftver üzletág. Az elmúlt évben a működési eredmény 60 százalékát ez a tevékenység adta.

Az üzleti eredményre vonatkozó előrejelzését a Sony korábban ebben a hónapban módosította veszteségről nyereségre. Független elemzők 10 milliárd jen körüli működési eredményre számítottak.

A Sonynak biztosabb hátteret adott az előző évben végrehajtott költségcsökkentés, amelynek keretében 13 700 fővel csökkentették a létszámot. Ehhez járult az audiovizuális szórakoztató elektronikai cikkek keresletének felfutása és a Sony égisze alatt készült Pókember látványos sikere.

Kételyek

Ennek ellenére is vannak kételyek a Sony további eredményességét illetően. A Sony bevételeinek kétharmada külföldön keletkezik, vagyis hazautalt jövedelme ki van téve az árfolyamok ingadozásának. A jen utóbbi időkben elért emelkedése nagy szeletet hasít ki a Sony bevételeiből. A Sony kitartott ugyan éves profit-előrejelzése mellett, az árbevételre vonatkozó várakozásait azonban nyolcbillió jenről 7,7 billióra fogta vissza. A Sony a mostani negyedévre 115 jenes dollárárfolyammal számol. Az áprilisi előrejelzésében az egész éves eredmény és az árbevétel adatait 130 jenes dollárárfolyam alapján adta meg.

Az elemzők nem csak a devizaárfolyamok miatt óvatosak, hanem az amerikai részvénypiac miatt is. A tovább romló befektetési feltételek ronthatják az amerikai fogyasztási hajlandóságot, és ez megmutatkozhat a Sony fő termékei, a játékkonzol, a Vaio személyi számítógépek és a szórakoztató elektronikai cikkek csökkenő keresletében. A Pókember óta a Sony tulajdonában lévő Columbia Pictures még egy sikerfilmmel, a Men in Black II-vel is megjelent a piacon.

Mélyponton a jó eredmények ellenére is

A jen árfolyamának hatására a Sony kedden éves mélypontjára, 5210 jenre esett. A Sony beszámolója a tokiói tőzsde csütörtöki zárása után került nyilvánosságra. A papír csütörtökön 0,19 százalékkal 5290 jenre erősödött, miközben a Nikkei 225 index 0,18 százalékkal gyengült.