Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rohamosan csökken a szlovák sörfogyasztás

2004.10.18. 09:30
Egy közepes méretű sörgyár éves termelésének megfelelő mennyiség tűnt el a szlovák sörpiacról, miután a megemelt adóknak köszönehetően drágábbá vált italból egyre kevesebbet isznak.
Szlovákiában az év első nyolc hónapjában 2,988 millió hektoliter sört értékesítettek, 401 ezer hektoliterrel kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte Roman Susták, a szlovák sör- és komlógyártók szövetségének (SZVPS) elnöke. Susták szerint a fogyasztás radikális visszaesése annak következménye, hogy 2003 augusztusában emelték a sör árába épített adót.

A szlovák pénzügyminisztérium tavaly a vártnál nagyobb költségvetési deficit miatt emelte az üzemanyag és a sör jövedéki adóját, s e lépését az idén sokkal jobban alakuló pénzügyi helyzet ellenére sem volt hajlandó felülbírálni. Az adóemelés viszont 2003 utolsó harmadától számítva visszavetette a szlovák sörfogyasztást, olyannyira, hogy az idei visszaesés már egy közepes méretű sörgyár éves termelésének felel meg. Ennek következményeként az ország sörpiacának legnagyobb szereplője, a Heineken Slovensko a napokban bejelentette, rövidesen bezárja a nyitrai sörgyárát és megválik 240 alkalmazottjától.

Az ágazat hanyatlását csak részben mérsékli a növekvő export: idén az első nyolc hónapban a kivitel volumene elérte a 143,4 ezer hektolitert, ami közel 50 ezer hektoliterrel haladja meg az egy évvel ezelőttit. Jozef Nemec, a 2003-ban 666 ezer hektoliter sört előállító nagytapolcsányi (Topolcany) sörgyár értékesítési igazgatója azonban közölte: cégük a magasabb adó miatt 15 százalékkal kevesebb sört adott el az idén, mint egy évvel korábban. Míg Németországban 1 hektoliter 12 fokos sör adója 375 szlovák koronának felel meg, Csehországban pedig 350 koronának, addig Szlovákiában ez 600 korona.