Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Németek az EU-hoz: 'El a kezekkel a sörünktől!'

2002.08.27. 11:20
Az Európai Bizottság szeptemberben tűzi napirendre az alkoholtermékek legalacsonyabb adókulcsának uniós harmonizálását. A német sajtó élénken foglalkozik a kérdéssel, ugyanis a "harmonizált minimális adószint" egy üveg bor árát 10 eurócenttel, egy rekesz sörét pedig - ami a németek számára még kellemetlenebb - 30 eurócenttel növelné meg Németországban.
Hans Eichel német pénzügyminiszter nyilatkozatai szerint Németország nem tudja elfogadni Brüsszel tervezetét. Sőt, Eichel úgy látja: a déli EU-tagállamok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Görögország is vonakodva emelnék az alkohol adóját, különösen a borét.

Tizenötszörös különbség is van

A bort és a sört illető adóterhek jelentősen eltérnek az egyes tagállamokban. Míg Németországban 100 liter sör árát 9,45 euró (2300 forint) adó terheli, addig Finnországban ennek tizenötszöröse, vagyis 142 euró (35 ezer forint). Brüsszel tervei szerint az adószint 11,80 euróra (2900 forint) növekedne Németországban.

A bort jelenleg nem is illetik adóval a németek, pedig például Írországban minden 100 liter után 273 euró (68 ezer forint) adót kell fizetni.

Visszaszorítani az alkoholturizmust

Míg a skandináv országok magas adókat vetnek ki az alkoholra, amit egyfajta egészségügyi intézkedésnek is tartanak, addig a bor- és sörtermelő tagországok természetesen nem lelkesednek azért, hogy az alkoholfogyasztást magasabb adókkal sújtsák.

A Bizottság viszont a minimális adószint tervezett harmonizálásától a tagállamok közötti alkoholturizmus és az alkoholcsempészet visszaesését várja.

A jelekből ítélve az EU polgárainak jelentős részét a következő hónapokban e kérdés foglalkoztatja majd leginkább, nem pedig az Unió reformja vagy a bővítési folyamat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!