Géza
-12 °C
-4 °C

Soros recessziót jósol 2007-re

2006.01.10. 09:38
Az amerikai irányadó kamat, amely jelenleg 4,25 százalék, Soros várakozásai szerint 4,75 százalékig fog emelkedni, írta a Napi Gazdaság.
A Fed túlzott monetáris szigora miatt 2007-ben recesszióba süllyedhet az USA gazdasága és lefelé indulhatnak az ingatlanárak, fejtette ki Soros György a szingapúri külügyi intézetben tartott előadásában, amelyről a Reuters számolt be.

Az ingatlanárak esését ráadásul a dollár erőteljes gyengülése kísérheti, így kudarcba fulladhat a Fed erőfeszítése, hogy biztosítsa a gazdaság fokozatos lehűlését. Az irányadó kamat, amely jelenleg 4,25 százalék, Soros várakozásai szerint 4,75 százalékig fog emelkedni, és előfordulhat, hogy a Fed túl későn dönt úgy, hogy leállítja a jelenlegi mérsékelt szigorítási kurzust. Ez esetben fokozatos lehűlés helyett nagy valószínűséggel a gazdaság hirtelen lefékeződését idézi elő.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) 2004 júniusa óta valamennyi ülésén emelte az irányadó kamatot, de az utóbbi időben már jelezte, hogy a végéhez közeledik a szigorítás. Bár az európai és a japán gazdaság épp kimászik a gödörből, ez nem lesz képes az amerikai visszaesés ellensúlyozására, mondta Soros.

Ráadásul Japánban is lassulás következhet be, ha a kínai gazdaság elkezd fékeződni. Az európai gazdaság jelenleg viszonylag jól teljesít, de az USA gazdaságának esetleges lefékeződése, amit a dollár értékvesztése kísér, Európára is kedvezőtlenül hatna. A globális gazdasági lassulás elkerülése érdekében szerinte a belföldi keresletet kellene ösztönözni Ázsiában és más fejlődő térségekben.