Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Soros szerint a gyors győzelem Irakban kedvezne a gazdaságnak

2003.03.14. 12:10
Soros György szerint egy gyors iraki győzelem kedvező hatással lenne a gazdaságra, de a lendületet visszafoghatja a Bush-kormány túlzott költekezése. Az üzletember ismét kritizálta Bush elnök háborús politikáját.
"A háborúval kapcsolatos bizonytalanság megszűnése és az olajárcsökkenés nyilvánvalóan jót tenne az amerikai gazdaságnak" - mondta az üzletember a Global Partnerships seattle-i rendezvényén. "A jelenlegi deficitpolitika azonban nagyon veszélyes. Ugyanis amint élénkülni kezdene a gazdaság, a kamatok a deficit miatt megugranak, és ez megfojtja a növekedést" - tette hozzá.

Rossz irány

Soros Seattle-ben is hangot adott Bush elnök háborús politikáját elítélő véleményének. Mint azt a héten a Financial Times-ban is kifejtette, "a terrorizmus elleni háború nem lehet az amerikai külpolitika vezérelve, és nem jó, ha a világ legnagyobb hatalmú országa kizárólag az önfenntartással van elfoglalva". "Bármi történjék is Irakban, ki merem jelenteni, hogy Bush irányvonala bukásra van ítélve. Az elnök rossz irányba vezeti az Egyesült Államokat és a világot" - mondta.

Tőzsdei buborék és hatalmi politika

Soros párhuzamot vont a Bush-kormányzat világméretű vezető szerepre irányuló törekvése és a spekulatív alapú tőzsdei hullámzások között. Az értékpapírok gyors és látványos túlértékelődései, a tőzsdei buborékok sem a semmiből keletkeznek: van valóságalapjuk, amelyet azonban eltorzítanak a tévhitek. Az Egyesült Államok esetében az ország vezető pozíciója a valóság, a világméretű fölényre való törekvése pedig a tévhit. A valóság megerősítheti a tévhiteket, de végül a realitások és téves értelmezésük közötti szakadék olyan szélesre tágul, hogy az már fenntarthatatlan.