Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Soros gyengítette a dollárt

2003.05.21. 11:50
Szerdán az euró árfolyama az 1999-es szint közelébe emelkedett a dollárral szemben, miután Soros György az amerikai valuta eladásába fogott.
Az euró ázsiai reggeli kereskedésben 1,1745 dollárra ugrott, ami alig marad el az 1999-es kibocsátás 1,1747 dolláros szintjétől, közölte a YahooNews. Igaz, később az árfolyam 1,1713-ra mérséklődött.

Szakértők szerint Washington már nem tartja magát a korábbi "erős dollár" politikához. Ezt megerősíteni látszik John Snow kijelentése is - a pénzügyminiszter ugyanis közölte, hogy az árfolyamesés különösebben nem zaklatta fel.

Kanadai dollár és euró

Soros később a CNBC-nek adott interjújában utalt is a miniszter kijelentésére, és úgy vélte, Snow rosszul dönt, ha meg akarja változtatni az eddigi pénzügypolitikát. Az üzletember hozzátette: az amerikai dollár további gyengülésére számít, mostanában eurót, ausztrál, kanadai és új-zélandi dollárt vásárol.

Soros a kilencvenes évek elején kapta a "font megtörője" becenevet, amikor a brit valuta ellen spekulálva legalább egymilliárd dollárt keresett.