Alfréd
-2 °C
2 °C

Félmilliárd forintnyi büntetés Soros Györgynek

2005.03.24. 15:16
A magyar származású milliárdosnak 2,2 millió eurós büntetést kell fizetnie Franciaországban, mert belső tőzsdei információból húzott hasznot. Soros György akkor kétmillió dollárt nyert.
A francia fellebviteli bíróság is elmarasztalta Soros György magyar származású milliárdost, amiért 1988-ban belső tőzsdei információkat használva húzott hasznot részvénypiaci ügyletekből. Sorosra csütörtökön 2,2 millió eurós büntetést szabott ki a bíróság.

Régi ügy

Soros nyújtott be fellebbezést a bíróság 2002-ben hozott döntése ellen. Akkor a bíróság azt állapította meg, hogy Soros tudomást szerzett az 1987-ben privatizált Société Générale tervezett akciójáról, arról, hogy a vállalat felvásárlási üzletbe lép. Az üzlet nem valósult meg, ám a cég jegyzése meredeken felfelé ívelt és ebből Soros kétmillió dolláros hasznot szerzett. A bíróság szerint Soros értesülésekhez jutott még a jegyzések emelkedése előtt.

Soros a fellebviteli bíróságon még a múlt hónapban közölte, hogy nem követett el szabálytalanságot, semmilyen bizalmas információt nem kapott, és szerinte közismert volt, mit tervez a vállalat. Ügyvédei jelezték, hogy a bíróság csütörtöki döntésével szemben fellebbezéssel fognak élni. Soros ügyvédei azzal is érveltek még 2002-ben, hogy az ügy túlságosan régen történt ahhoz, hogy meg lehessen ítélni. A vizsgálat azért húzódott el 14 évig, mivel a holland, brit, luxembourgi és a svájci hatóságok lassan szolgáltatták ki az ügyre vonatkozó információkat.

A 74 éves Soros György, aki újabban figyelmét főként jótékonysági tevékenységre fordítja, leghíresebb tőzsdepiaci akcióját 1992-ben bonyolította le, akkor Quantum Fund nevű cége révén egymilliárd dolláros nyereséget realizált a font sterling gyengülésére spekulálva.