Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Soros: Sok pénzt veszítettem tavaly

2009.01.29. 15:39
Soros György elektronikus kiegészítést írt ahhoz a könyvhöz, amelyet tavaly jelentett meg a jelenlegi válság analógiájáról. Ebből az írásból a mai Financial Times hasábjain szemelvényeket jelentetett meg a magyar-amerikai befektetési guru és egy keretes írásban áttekintette azt is, hogy milyen pozíciókat vállalt, min nyert és min veszített sokat a 2008-as évben.

"Bár meglehetősen jól pozicionáltam a korábbi években a közelgő válságra, egy dologért nagyon nagy árat voltam kénytelen fizetni: várakozásaimmal ellentétben nem vált szét erősen a fejlődő és a fejlett világ gazdasági és tőzsdei teljesítmény (nem volt decoupling).

Az indiai és a kínai részvények még nagyobb zuhanást produkáltak, mint az amerikai vagy az európai piacok és mivel mi nem csökkentettük kitettségünket, Indiában több pénzt veszítettünk 2008-ban, mint amennyit nyertünk az előző évben. A kínai portfóliómenedzserünk jobban választott részvényeket és az ottani teljesítményünket erősítette a jüan erősödése is.

A makro stratégiát követő alapjaimban nagyon meg kellett erőltetnem magam, hogy ezeket, valamint a külső portfóliómenedzsereink által felhalmozott veszteségeket ellensúlyozni tudjam és az erőlködésnek meg is lett a hatása: túlkereskedtem magam.

Az általam korábban felvett pozíciók túl nagynak bizonyultak ehhez a volatilis piachoz, és kockázatkezelési elveim miatt nem mehettem szembe akkora új pozíciókkal a piacnak, mint szerettem volna. Éppen emiatt nehéz volt sokáig tartanom a short pozíciókat is. Bár tapasztalt shortos vagyok, a legnagyobb október-novemberi zuhanást mégis kihagytam.

Soros recept a gazdasági válságra

Hiba volt a piacnak nagyobb szabadságot adó 2007-es szabálymódosítás, és még nagyobb, hogy az USA hagyta bedőlni a Lehman Brotherst – írja Soros György ugyancsak a Financial Timesban. A guru négy oldalas válságelemzésének és megoldási javaslatának kivonatát a portfolio.hu-n olvashatja.

A long oldalon közben ragaszkodtam a pozícióimhoz és sok pénzt veszítettem. Teljesen lenyűgözött például a Brazíliában felfedezett mélytengeri olajmezőben rejlő potenciál és ezért nagy stratégiai pozíciót vettem fel a Petrobras részvényeiben, amelyek aztán 75%-os mínuszba is csúsztak. Ugyancsak beragadtunk egy-két fejlődő petrolkémiai vállalatba az Öböl-térségben.

A brazil bányaóriásból, a CVRD-ből időben, az árupiaci buborék legtetején szálltunk ki és több nagy vasércbányát be is shortoltunk, de magukban az árupiacokban lévő shortlehetőséget sajnos kihagytuk, részben azért, mert tapasztalatból tudom, hogy milyen enhéz nyersanyagokkal kereskedni.

A dollár fordulatát is túlzottan lassan ismertem fel és ezért visszadtam a piacnak a profit nagy részét, amit még a shortolásával kerestem. Az új befektetési igazgatóm irányításával ugyanakkor sok pénzt kerestünk az Egyesült Királyságban, ugyanis a rövid oldali hozamok esésére játszottunk és a fontot is shortoltuk az euróval szemben. Azon is nagyot kaszáltunk, hogy a hitelpiacokon azok összeomlása után long pozícióba ültünk.

Az év vége felé megértettem, hogy a dollár nem azért erősödik, mert az emberek dollárban akarják tartani a pénzüket, hanem mert nem tudják fenntartani vagy továbbgörgetni a dollár kötelezettségeiket. Valójában a dollár erősödése - mint a láz a betegség esetén - a pénzügyi rendszer szétesésének jele volt. Ez a felismerés volt az alapja annak, hogy a 2008 végén újraindult dollárgyengülést előre láttam.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy bár a 2008-as évnek szinte az egészét veszteséges pozíciókban töltöttem, végül kis híján mégis majdnem sikerült teljesíteni hosszú távú célkitűzésemet, mely szerint évente legalább 10 százalékos hozamot csinálok."