Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Soros bíróság előtt

2002.11.08. 10:58
Párizsban csütörtökön megjelent a bíróság előtt Soros György és Samir Traboulsi libanoni üzletember a francia Société Générale (SG) bank 1988-as megvásárlási kísérletéhez kötődő tőzsdei bennfentes kereskedelem miatt indított per első tárgyalási napján.
A két üzletembert, továbbá Jean-Charles Naouri egykori francia pénzügyminiszteri tanácsadót és Jean-Pierre Peyraud bankárt azzal vádolják, hogy a korabeli szocialista kormánytól származó bennfentes információk révén 1988 végén közreműködtek az előző jobboldali kormány által privatizált SG visszavásárlásában, s eközben több millió dollárt nyertek a bank részvényeinek tőzsdei spekulációjával.

Két-hárommillió fejenként

A bennfentes kereskedelmet a francia törvények szigorúan büntetik. A vád szerint a most 72 éves Soros és a 64 éves Traboulsi 2,2 illetve 3,5 millió dollárt nyert a tőzsdei ügylettel. Az AFP bírósági jelentése szerint azonban a magyar származású amerikai üzletember és libanoni társa korántsem a "fő mozgatók" a tőzsdeügyletben, amellyel kapcsolatban összesen 11 ember felelősségének vizsgálatát vetették fel a francia igazságügyi szervek.

A jobboldal tiltakozott

A SG részvényeinek nagy arányú felvásárlása George Pébereau francia üzletember befektetési társaságán keresztül valósult meg. Az akkori - jobboldali - politikai ellenzék hevesen tiltakozott a szocialista kormány támogatásával megvalósított pénzügyi művelet ellen, amelynek célja - állításuk szerint - az egy évvel korábban a jobboldal által privatizált bank részvényesi körében meglévő "kemény mag" gyengítése volt.

Mitterrand államosított, Chirac privatizált

A Société Générale bankot 1981-ben államosították a szocialista párti Francois Mitterrand köztársasági elnök hivatali ideje alatt. 1987-ben, Jacques Chirac miniszterelnöksége és Édouard Balladur pénzügyminisztersége idején reprivatizálták. Balladurt Pierre Eugene Bérégovoy követte a pénzügyminiszteri székben, s az ő tanácsadója volt a perben szintén vádlottként szereplő Jean-Charles Naouri. Maga Bérégovoy 1993-ban öngyilkos lett. Pébereau-nak Jacques Chirac 1995-ben - már mint köztársasági elnök -, amnesztiát adott, ugyanúgy, mint a SG korabeli igazgatójának, Marc Viénot-nak. Öt további vádlottat két évvel ezelőtt felmentettek.

Tizenkét éve nyomoznak

A nyomozás 1990-ben indult meg. A francia hatóságok Hollandiától, Nagy-Britanniától, Svájctól és Luxemburgtól kértek információt az üggyel kapcsolatos gyanús pénzügyi mozgásokról, de 14 évbe telt, amíg más érintett országoktól megkapták a francia a szükséges információkat, és a mai napig számos kérdés válasz nélkül maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!