Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soros bíróság előtt

2002.11.08. 10:58
Párizsban csütörtökön megjelent a bíróság előtt Soros György és Samir Traboulsi libanoni üzletember a francia Société Générale (SG) bank 1988-as megvásárlási kísérletéhez kötődő tőzsdei bennfentes kereskedelem miatt indított per első tárgyalási napján.
A két üzletembert, továbbá Jean-Charles Naouri egykori francia pénzügyminiszteri tanácsadót és Jean-Pierre Peyraud bankárt azzal vádolják, hogy a korabeli szocialista kormánytól származó bennfentes információk révén 1988 végén közreműködtek az előző jobboldali kormány által privatizált SG visszavásárlásában, s eközben több millió dollárt nyertek a bank részvényeinek tőzsdei spekulációjával.

Két-hárommillió fejenként

A bennfentes kereskedelmet a francia törvények szigorúan büntetik. A vád szerint a most 72 éves Soros és a 64 éves Traboulsi 2,2 illetve 3,5 millió dollárt nyert a tőzsdei ügylettel. Az AFP bírósági jelentése szerint azonban a magyar származású amerikai üzletember és libanoni társa korántsem a "fő mozgatók" a tőzsdeügyletben, amellyel kapcsolatban összesen 11 ember felelősségének vizsgálatát vetették fel a francia igazságügyi szervek.

A jobboldal tiltakozott

A SG részvényeinek nagy arányú felvásárlása George Pébereau francia üzletember befektetési társaságán keresztül valósult meg. Az akkori - jobboldali - politikai ellenzék hevesen tiltakozott a szocialista kormány támogatásával megvalósított pénzügyi művelet ellen, amelynek célja - állításuk szerint - az egy évvel korábban a jobboldal által privatizált bank részvényesi körében meglévő "kemény mag" gyengítése volt.

Mitterrand államosított, Chirac privatizált

A Société Générale bankot 1981-ben államosították a szocialista párti Francois Mitterrand köztársasági elnök hivatali ideje alatt. 1987-ben, Jacques Chirac miniszterelnöksége és Édouard Balladur pénzügyminisztersége idején reprivatizálták. Balladurt Pierre Eugene Bérégovoy követte a pénzügyminiszteri székben, s az ő tanácsadója volt a perben szintén vádlottként szereplő Jean-Charles Naouri. Maga Bérégovoy 1993-ban öngyilkos lett. Pébereau-nak Jacques Chirac 1995-ben - már mint köztársasági elnök -, amnesztiát adott, ugyanúgy, mint a SG korabeli igazgatójának, Marc Viénot-nak. Öt további vádlottat két évvel ezelőtt felmentettek.

Tizenkét éve nyomoznak

A nyomozás 1990-ben indult meg. A francia hatóságok Hollandiától, Nagy-Britanniától, Svájctól és Luxemburgtól kértek információt az üggyel kapcsolatos gyanús pénzügyi mozgásokról, de 14 évbe telt, amíg más érintett országoktól megkapták a francia a szükséges információkat, és a mai napig számos kérdés válasz nélkül maradt.