Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sorost 2,2 millió euró pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság

2002.12.20. 17:15
A párizsi büntetőbíróság bűnösnek találta Soros György magyar származású amerikai üzletembert, s bennfentes kereskedelem miatt 2,2 millió euró pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Société Générale bank részvényeivel 1988-ban végrehajtott adásvételi tranzakciókban vállalt szerepéért. Soros megfellebbezi az ítéletet.
A vádirat szerint Soros a 14 évvel ezelőtti spekulációs ügyletben a bank részvényeinek felvásárlására készülő George Pébereautól szerzett bizalmas információt, s így jutott jogtalan haszonhoz. Az akkori szocialista kormánnyal bizalmas viszonyban álló francia üzletember a tervbe vett akció nyilvánosságra kerülése előtt arról tájékoztatta Sorost, hogy részvényfelvásárlási offenzívát kíván végrehajtani a tőzsdén a másfél évvel korábban privatizált Société Générale többségi részesedésének megszerzése érdekében.

Tisztességtelen haszon

A bíróság megítélése szerint az információ birtokában Soros az ítéletben kimondott összeggel azonos tisztességtelen haszonhoz jutott. A francia törvények szigorúan tiltják a bizalmas információk alapján folytatott tőzsdespekulációt, azaz a bennfentes kereskedelmet. A tőzsdei ügyletekben nem vehet részt az, aki a részvényvásárlási szándék nyilvánosságra hozása előtt jut az értesülés birtokába. Ellenkező esetben kemény büntetésre számíthat.

Soros két vádlottársát, a francia Jean-Charles Naouri volt pénzügyminisztériumi illetékest és a libanoni Samir Traboulsi pénzembert a bíróság felmentette.

Az ítélethirdetésen Soros nem vett részt, de a verdikt kimondása után közleményben jelentette be, hogy megfellebbezi a döntést. Állásfoglalásában leszögezte, hogy mélységesen megdöbbentette a határozat, s elismételte korábban hangozatott védekezését, amely szerint nem volt birtokában a szóban fogó információnak. - Mindezek alapján a vád minden alapot nélkülöz, s ennek bizonyítására a legfelsőbb fórumokig hajlandó vagyok elmenni - áll Soros közleményében.

Pénzügyi botrány

A Société Générale ellen indított ellenséges átvételi kísérlet a 80-as évek végének legnagyobb pénzügyi botránya volt. A bankot Francois Mitterrand elnök hatalomra kerülésének évében, 1981-ben államosította az új szocialista kormány, 1987-ben azonban Jacques Chirac miniszterelnöksége alatt a jobboldali kormány ismét magánkézbe adta. Az 1988-ban ismét kormányra került szocialisták - a jobboldali ellenzék vádja szerint - azért bízták meg a betéti társasággal rendelkező Pébereaut a részvénytöbbség megszerzésével, hogy megtörjék a banki privatizáció "kemény magját". Az ügylet mögött állítólag Pierre Bérégovoy pénzügyminiszter állt, az ő kabinetfőnöke volt a most véget ért perben végül is felmentett Jean-Charles Naouri.

A nagy felzúdulást kiváltó tőzsdei roham után feljelentések alapján 1990-ben kezdődött el a jogi eljárás. Pébereaunak és a Société Générale volt igazgatójának, Marc Viénot-nak Jacques Chirac 1995-ben, elnöki minőségében amnesztiát adott, öt további vádlottat 2000-ben felmentettek.