Valér
4 °C
8 °C

Oszama bin Ladenék megszedték magukat a parketten?

2001.09.18. 12:02
Amerikai, európai és japán hatóságok is vizsgálják a terrortámadások előtti napok gyanús részvénymozgásait, mert elképzelhető, hogy Oszama bin Laden és támogatói komoly nyereségre tettek szert a tőzsdéken várható árfolyamesésekre játszva.
A tőzsdefelügyeletek elsősorban a biztosítási, hadiipari részvények és a légitársaságok papírjainak kereskedelmét vizsgálják. A német Bundesaufsichtsamt für den Wertpapierhandel (értékpapír-felügyelet, BaWe) bejelentette, hogy pusztán rutinvizsgálatokról van szó, semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy Ladenék a merényletek hatására zuhanó árfolyamokon kerestek volna. A BBC értesülései szerint azonban a BaWe már kapcsolatba lépett az amerikai felügyelettel, és közölte gyanúját.

Német papírokon zsírosodtak a terroristák?

A német vizsgálat elsősorban a Munich Re (a világ legnagyobb viszontbiztosítója) részvényeire koncentrál. Ezek a papírok 22 százalékot estek az utóbbi két hónapban - ebből 13 százalékot a merényletek után. Ehhez hasonlóan mozogtak a Swiss Re és az Axa papírjai is, pedig a viszontbiztosítók árfolyama általában stabilabb a nagy tőzsdei esések idején.

Milánói kapcsolat

A Corriere della Sera olasz napilap értesülései szerint bin Laden egy milánói brókercégen keresztül bonyolította európai üzleteit. A lap szerint az európai hatóságok a terroristavezér luxemburgi, svájci, Monte Carló-i és ciprusi kapcsolatait is vizsgálják, mert feltételezik, hogy ezekben az országokban Ladennek emberei és cégei vannak. Az olasz felügyelet, a Consob már bejelentette, hogy vizsgálja a merénylet előtti napok részvénymozgásait.

Amerikai bank, japán határidős piac, európai sortolás

Mi is az a shortolás?
A dolog leegyszerűsítve a következő: a befektető bizonyos mennyiségű részvényt vesz kölcsönbe, arra számítva, hogy az adott papír árfolyama esni fog. A kölcsönkapott papírokat a befektető eladja, majd a lejárat időpontjában felvásárol annyi részvényt, amennyit kapott, hogy visszaadja ezeket. Ha az árfolyam időközben esett, a befektető olcsóbban tudta megvenni a papírokat, mint amennyiért azokat az elején eladta, így nyereségre tesz szert.

Az amerikai hatóságok elsősorban a bankokat vizsgálják, hogy kiderítsék, tarthatnak-e Laden cégei pénzt amerikai pénzintézetekben. A japánok a határidős piacra koncentrálnak, és a londoni tőzsdefelügyelet (Financial Services Authority) is megkezdte a vizsgálatot. Több szakértő szerint azonban valószínűtlen, hogy bin Laden a merénylet előtti napokban kezdte volna a spekulációt. Az ilyen volumenű shortoláshoz (kölcsönrészvényekkel árfolyamesésre spekulálás) szükséges pozíciók észrevétlen elfoglalása éveket vehet igénybe - mondják.