Az EU húszmillió dollárra büntette a Sotheby's-t

2002.10.31. 13:00
Az Európai Bizottság a versenyszabályok megsértése miatt 20,1 millió dollárra büntette a Sotheby's aukciósházat. A vád szerint a Sotheby's és Christie's elnöke fixálta az árverési jutalékokat, és ezzel a cégek több százmillió dollárral károsították meg ügyfeleiket.
"A törvénytelen együttműködést 1993-ban Alfred Taubman, a Sotheby's volt elnöke és főrészvényese kezdeményezte, abban mindkét cég felső vezetői részt vettek. A két ház kartellje teljesen megszüntette a nyolcvanas években kialakult versenyt." - áll a Bizottság közleményében.

Lehetett volna nagyobb büntetés

A húszmillió dollár a New York-i cég éves forgalmának hat százaléka - közölte Amelia Torres, a Bizottság szóvivője. Az uniós trösztellenes törvények alapján ilyen ügyben legfeljebb a forgalom tíz százalékának megfelelő büntetést lehet kiszabni. Bill Ruprecht, a döntésről értesülve elégedetten nyilatkozott: "Örülünk, hogy nem a maximális büntetést kaptuk, és hogy végre lezárult a vizsgálat."

A Christie's mentességet kapott

Torres azt is bejelntette, hogy a Christie's-re nem szabtak ki büntetést, mert együttműködött a hatóságokkal az ügy felderítésében. A londoni cég ugyanakkor vállalta, hogy a Sotheby's-zel felezik a peren kívüli egyezségek költségét. Az aukciósházak ellen ugyanis több ezer ügyfél indított pert, a cégek emiatt összesen akár egymilliárd dolláros költségre is számíthatnak.

Az USA-ban már döntöttek

Az Egyesült Államokban már fél évvel korábban megszületett az ítélet: a céget 45 millió dollárra, volt elnökét egy év börtönre és 7,5 dolláros pénzbüntetésre ítélték. A Christie's az együttműködésért cserébe az amerikai hatóságoktól is mentességet kapott.  • Hírek
  • Hírek