Olivér
5 °C
8 °C

Érik a spanyol reformcsomag

2008.03.11. 07:42
A spanyol GDP 14 évig az eurózóna átlaga felett növekedett, ennek vetett véget az ingatlanpiaci boom kifulladása. A választásokon győztes szocialisták most a költségvetési többletet fordítanál a versenyképesség élénkítésére, adócsökkentés, béremelés és állami beruházások élénkíthetik a keresletet.

A José Luis Rodriguez Zapatero vezette spanyol szocialista párt megnyerte a vasárnapi parlamenti választásokat, s ezzel megkezdheti második kormányzati ciklusát. A szocialisták 169 mandátumot szereztek, míg legnagyobb ellenfelük, a jobboldali néppárt 153-at. A választás nagy vesztesei a szélsőjobb- és szélsőbaloldali pártok voltak.

Zapatero mellett szólt a voksoláson, hogy kormányzása idején kivonták a spanyol csapatokat Irakból, számos szociális reformot vezettek be, például megkönnyítették a válást, legálissá tették az azonos neműek házasságát és amnesztiát adtak az engedély nélkül munkát vállalóknak.

Szakértők szerint azonban a régi-új kormányfő első feladata az lesz, hogy egy költségvetési ösztönző csomag elfogadásával javítsa a spanyol gazdaság versenyképességét. A spanyol GDP 14 éven át az eurózóna bővülését meghaladó mértékben növekedett, ám ennek véget vetett az egy évtizede tartó lakáspiaci boom kifulladása és a spanyol ipar versenyképességének csökkenése. A világ hitelpiacainak felbolydulása miatt megdrágult kölcsönök szorongatják az eladósodott vállalatokat és háztartásokat.

A 12 éves csúcson lévő, 4,4 százalékos infláció a legmagasabb az eurózónában, és a munkanélküliség 9 éve nem látott ütemben emelkedett februárban. A szocialisták gazdasági javaslatai nagyon hasonlóak a választásokat elvesztett konzervatívok elképzeléseihez: a költségvetési többlet terhére csökkenteni akarják az adókat, illetve a kereslet élénkítése céljából emelni a minimálbért, a nyugdíjakat és a közkiadásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?