Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Érik a spanyol reformcsomag

2008.03.11. 07:42
A spanyol GDP 14 évig az eurózóna átlaga felett növekedett, ennek vetett véget az ingatlanpiaci boom kifulladása. A választásokon győztes szocialisták most a költségvetési többletet fordítanál a versenyképesség élénkítésére, adócsökkentés, béremelés és állami beruházások élénkíthetik a keresletet.

A José Luis Rodriguez Zapatero vezette spanyol szocialista párt megnyerte a vasárnapi parlamenti választásokat, s ezzel megkezdheti második kormányzati ciklusát. A szocialisták 169 mandátumot szereztek, míg legnagyobb ellenfelük, a jobboldali néppárt 153-at. A választás nagy vesztesei a szélsőjobb- és szélsőbaloldali pártok voltak.

Zapatero mellett szólt a voksoláson, hogy kormányzása idején kivonták a spanyol csapatokat Irakból, számos szociális reformot vezettek be, például megkönnyítették a válást, legálissá tették az azonos neműek házasságát és amnesztiát adtak az engedély nélkül munkát vállalóknak.

Szakértők szerint azonban a régi-új kormányfő első feladata az lesz, hogy egy költségvetési ösztönző csomag elfogadásával javítsa a spanyol gazdaság versenyképességét. A spanyol GDP 14 éven át az eurózóna bővülését meghaladó mértékben növekedett, ám ennek véget vetett az egy évtizede tartó lakáspiaci boom kifulladása és a spanyol ipar versenyképességének csökkenése. A világ hitelpiacainak felbolydulása miatt megdrágult kölcsönök szorongatják az eladósodott vállalatokat és háztartásokat.

A 12 éves csúcson lévő, 4,4 százalékos infláció a legmagasabb az eurózónában, és a munkanélküliség 9 éve nem látott ütemben emelkedett februárban. A szocialisták gazdasági javaslatai nagyon hasonlóak a választásokat elvesztett konzervatívok elképzeléseihez: a költségvetési többlet terhére csökkenteni akarják az adókat, illetve a kereslet élénkítése céljából emelni a minimálbért, a nyugdíjakat és a közkiadásokat.