Emőke
-4 °C
9 °C

Kipukkadt a spanyol ingatlanlufi

2007.06.01. 07:57
Jelentősen visszaesett a spanyol ingatlanok korábban jelentő értéknövekedési üteme, a magyar befektetők korábban akár duplázhatták pénzüket, az év végére már szinte stagnáló árakra számíthatnak.

Egy időre elbúcsúzhatnak a jelentős értéknövekedéstől a spanyol ingatlanok tulajdonosai, köztük a magyarok is. Immár trenddé vált ugyanis az, ami három-négy éve még csak néhány havi megingásnak tűnt: az áremelkedés visszatarthatatlanul mérséklődik. Az idén február-márciusban a 2004-es tavaszhoz képest - amikor 16-17 százalékos álomhatáron mozgott ez a mutató - a harmadára esett viszsza az ütem, és az év végére várhatóan 3-4 százalékra csökken, egyesek ennél is kisebb értékre számítanak. Eközben a másik befektetési lehetőséget jelentő tőzsde soha nem látott módon szárnyal, feladva ezzel a leckét a befektetéseiket optimalizáló ibériai és külföldi befektetőknek.

Száz-ezer magyar akár fejlesztett is

Magyar kisbefektetők százas, de legfeljebb egy-két ezres nagyságrendben próbáltak szerencsét a kilencvenes évek második felétől. Többségük akár több száz százalékos hasznot ért el azzal, hogy még a tervezőasztalról megvette és átadás előtt vagy átadáskor eladta apartmanját vagy villáját. "Akár két-három fejlesztésbe is beszálltak a magyarok, hiszen elég volt 10 százaléknyi önerőt produkálni, miközben a hitelkamat 2-3 százalékos volt, az éves értéknövekedés üteme pedig szépen felkúszott tíz százalék fölé" - ecsetelte tapasztalatait Görög Áron, az Otthon Centrum szakértője. Beszámolója szerint az elmúlt két-három évben, amikor már látszott, hogy lecsengőben van a spanyol piac, egyre több magyar befektető igyekezett megszabadulni spanyolországi ingatlanjától és a feltörekvő - ezáltal nagy hozammal kecsegtető - országokba, így például Albániába, Montenegróba és Bulgáriába vitték át a pénzüket.

Több szakértő is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy azok, akik az ingatlan megtartása mellett döntöttek, maguknak akartak-akarnak kellemes nyaralókörnyezetet teremteni villáikban és nyaralóikban. Aki viszont csak két-három éve szállt be az üzletbe, annak számolnia kell azzal, hogy a korábbiakhoz képest elenyésző lesz a haszon - ha lesz egyáltalán -, hiszen mostanra tényleg túlkínálat van, telítődött a piac nagy része. "Egyes helyi fejlesztők Andalúziában és egyéb déli tartományban ugyanakkor annyi spekulatív telket vásároltak, hogy még tíz évig nyugodtan építkezhetnek, ha jól összerakják a projektet" - vélekedett Kováts Tibor, a Re/Max ingatlanszakértője.

Megerősítette ezt Czibere Ilona, a Mitropa US ügyvezetője is, aki cégével tíz éve kezdte értékesíteni a spanyolországi ingatlanokat, illetve adta a szükséges kapcsolódó szolgáltatásokat. Szerinte nincs tragikus visszaesés, inkább arról van szó, hogy kevesebben, de nagyobb értékben vásárolnak. Ezenkívül a felkészületlen, inkább csak spekulálni akaró kisebb ingatlanfejlesztők olyan területeket is felvásároltak, amelyeken nem volt vagy nincs meg a megfelelő infrastruktúra, s így nehezebb eladni a végterméket.

Élni mennek

Sok az állást és ingatlant kereső, kitelepülni vágyó magyar család, továbbra is ők képezik az ügyfélkör jelentős részét - mondta Vasenszky Lujza, a Costa Braván ingatlanokat áruló Sentosa Kft. ügyvezetője. Ez a réteg a 300-350 ezer eurós ársávban keres két hálószobás lakásokat. Vannak olyan magyarok is, akik villára vagy penthouse-ra akarják cserélni apartmanjukat, ők akár 0,6-egymillió eurót is hajlandók fizetni. Tapasztalata szerint az idén már jóval kevesebb új beruházás indult Spanyolországban, s teret nyernek a vegyes funkciójú projektek, amelyekben golfpálya, hotel vagy bevásárlóközpont is van a lakások mellett. A lakásügyi minisztérium szerint 800 000 lakásra adtak ki építési engedélyt, ám csupán 600 000-re van kereslet.

A spanyol piac még nem rendült meg, de a haszon apadása miatt az ibériai ingatlanfejlesztők egyre többször a külpiacokon próbálkoznak. Magyarországon jelenleg legalább hat spanyol társaság végez különböző szakaszokban lévő beruházásokat. Többségük a lakáspiacon érdekelt, ám néhány közülük már irodai és logisztikai beruházást is elkezdett. Az első hullámban érkező izraeli, a másodikban jövő angolszászok után a spanyolok lehetnek a harmadik hullám vezető képviselői s egyben akár az első kettőnél nagyobb arányú befektetéseket végrehajtó külföldi ingatlanfejlesztői csoport tagjai.