Huba
17 °C
33 °C

A spanyolok is kozmetikázott deficitadatot küldtek Brüsszelbe?

2002.07.16. 10:29
Ha hinni lehet az ellenzéki spanyol szocialistáknak, akkor Olaszország és Portugália mellett a madridi kormány is kozmetikázott adatokat közölt az EU-val a költségvetési hiányról. Az ellenzék szerint az igazi mutató megközelíti az eurózóna monetáris stabilitását szolgáló deficitkritérium 3 százalékos plafonértékét.
A spanyol szocialisták azt állítják: a jelenlegi konzervatív kormány költségvetési adatai egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Szerintük - ellentétben a Madrid által közölt hivatalos adatokkal - a költségvetés messze van az egyensúlytól. Adataik szerint a büdzsé jelenleg 2,5 százalékos hiányt mutat a GDP-hez viszonyítva, így a spanyol deficit igencsak megközelíti a stabilitási és növekedési paktum által meghatározott 3 százalékos küszöbértéket.

Az ellenzék szerint Jose Maria Aznar kormánya nem tüntette fel az állami rádió és televízió (RTVE) milliárdokra rúgó adósságát, valamint a gyengélkedő állami vállalatoknak adott pénzügyi támogatásokat - írja a Die Welt című német lap.

Egyre több kormány csal

Amennyiben igaznak bizonyulnak a spanyol ellenzék állításai, akkor tovább bővül a kozmetikázott költségvetési adatokkal operáló uniós kormányok listája. Portugália esetében a jelenlegi jobbközép kormány vádolja szocialista elődjét azzal, hogy helytelen adatokat küldött Brüsszelbe: a 2,2 százalékos deficit helyett az új kormány a stabilitási paktum plafonszintjét túllépő, majd 4 százalékos hiánnyal számol.

Olaszországnak pedig azután kellett kijavítania a 2001. évre vonatkozó kedvezőbb deficitadatát (1,6-ról 2,2 százalékra), hogy az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a Róma által alkalmazott könyvviteli szabályok megváltoztatását kérte.