Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A spanyolok is kozmetikázott deficitadatot küldtek Brüsszelbe?

2002.07.16. 10:29
Ha hinni lehet az ellenzéki spanyol szocialistáknak, akkor Olaszország és Portugália mellett a madridi kormány is kozmetikázott adatokat közölt az EU-val a költségvetési hiányról. Az ellenzék szerint az igazi mutató megközelíti az eurózóna monetáris stabilitását szolgáló deficitkritérium 3 százalékos plafonértékét.
A spanyol szocialisták azt állítják: a jelenlegi konzervatív kormány költségvetési adatai egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Szerintük - ellentétben a Madrid által közölt hivatalos adatokkal - a költségvetés messze van az egyensúlytól. Adataik szerint a büdzsé jelenleg 2,5 százalékos hiányt mutat a GDP-hez viszonyítva, így a spanyol deficit igencsak megközelíti a stabilitási és növekedési paktum által meghatározott 3 százalékos küszöbértéket.

Az ellenzék szerint Jose Maria Aznar kormánya nem tüntette fel az állami rádió és televízió (RTVE) milliárdokra rúgó adósságát, valamint a gyengélkedő állami vállalatoknak adott pénzügyi támogatásokat - írja a Die Welt című német lap.

Egyre több kormány csal

Amennyiben igaznak bizonyulnak a spanyol ellenzék állításai, akkor tovább bővül a kozmetikázott költségvetési adatokkal operáló uniós kormányok listája. Portugália esetében a jelenlegi jobbközép kormány vádolja szocialista elődjét azzal, hogy helytelen adatokat küldött Brüsszelbe: a 2,2 százalékos deficit helyett az új kormány a stabilitási paktum plafonszintjét túllépő, majd 4 százalékos hiánnyal számol.

Olaszországnak pedig azután kellett kijavítania a 2001. évre vonatkozó kedvezőbb deficitadatát (1,6-ról 2,2 százalékra), hogy az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a Róma által alkalmazott könyvviteli szabályok megváltoztatását kérte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?