Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Halasztást kapnak a spanyol jelzáloghitelesek

2008.11.04. 13:10
Spanyolország az első EU-s ország, melynek kormánya úgy próbálja meg a gazdaságot stimulálni, hogy munkanélküliek és családot fenntartó nyugdíjasok számára hiteltörlesztési-haladékot adnának. A szakértők többsége azonban szkeptikus ennek sikerét illetően – írja a Pénzcentrum.

A miniszterelnök tegnap jelentette be a moratóriumról szóló tervüket, melynek értelmében a jelzáloghitel-adósok két évre fennálló tartozásuk felét, de maximum 170 ezer euró törlesztését felfüggeszthetnék, és erre a kormány garanciát vállalna a hitelezők felé. A tervezet becslések szerint 500 ezer családon segíthetne.

A kormány szintén bejelentette, hogy a 170 milliós gazdaságélénkítő csomag keretében 1500 eurónyi támogatást nyújtanának vállalkozásoknak, hogy azok családos embereket alkalmazzanak.

A munkanélküliek száma ugyanis négy éves csúcson van, 2,6 millió embert érint, ami 2,14 százalékkal a legmagasabb az eurózónában.

A moratórium bejelentésére egyébként akkor került sor, mikor Brüsszelben bejelentették, hogy csökkentették a jövőbeli gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat, és Spanyolország GDP-je jövőre 0,2 százalékkal csökkenni fog.

A szakértők szkeptikusak azonban a tervezet sikerét illetően, szerintük ugyanis egy ilyen csekély összegű csomag vajmi keveset lendíthet egy ekkora ország gazdaságán.

Spanyolország gazdasági motorja éveken keresztül az építőipar volt, ami mostanra teljesen összeomlott, építőipari cégek sorra húzzák le a rolót, a lakáseladások száma augusztusban 36,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Ennek oka hitelezési gyakorlat szigorodásában keresendő, a bankok ugyanis 42,3 százalékkal kevesebbet helyeztek ki idén szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A jelenség természetesen nem csak Spanyolországban ismert, hiszen a munkanélküliség rémképe más országot is fenyeget, a hitelpiacok kiszáradásával egyetemben, ami komoly nyomást jelenthet a kormányok számára, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat.



  • Bérelnék
  • Hírek