Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Sosem zárkózunk fel?

2005.03.23. 08:09
Az elmúlt öt évben az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében Csehország 15 százalékot faragott le az EU előnyéből, de 2025-ben legfeljebb az európai uniós átlag 80 százalékára tornázza fel magát.
Ha a gazdaság jelenlegi növekedési üteme a későbbiekben is ilyen tempóban közelít az Európai Unióhoz, akkor Csehország valamikor 2025 tájékán érheti el a (15 tagú) uniós átlagot - mondta Pavel Sobísek, a HVB Bank közgazdásza. A Mladá Fronta Dnes összeállítása azt vizsgálta, mennyi időt vesz igénybe Csehország felzárkózása a régi uniós tagállamok átlagához.

Növekvő átlag

Az elmúlt öt évben az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében Csehország 15 százalékot faragott le az EU előnyéből. Míg 2000-ben az Eurostat adatai szerint a 15 tagú unióban az egy főre jutó GDP 21 600 euró volt, addig Csehországban 12 800 euró, ami az EU-énak 59,3 százaléka. Ezzel szemben 2004-ben az EU átlaga 24 300 euró volt, míg Csehországé 15 600 euró, és ez már 64,2 százalékot jelent.

A lap által megszólaltatott többi szakértő is egyetért a felzárkózáshoz szükséges húsz évvel, hozzátéve, hogy ez a forgatókönyv azonban optimistának tekinthető. Csehország napjainkban évi 2 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedést produkál a 15 tagú EU-nál, és csak ezt a tempót tartva sikerülne 2025-re beérni a régi uniós tagokat. „Egyelőre úgy tűnik, nem sikerül megismételnünk a gyors felzárkózást felmutató ír forgatókönyvet" - közölte Tomás Holub, a Cseh Nemzeti Bank pénzpolitikai igazgatója.

Ezért szerinte 2025-ben legfeljebb az európai uniós átlag 80 százalékára tornázza fel magát Csehország. A jelenlegi felzárkózási tempó ugyanis mérséklődhet, mivel a cseh átlagbérek viszonylag gyors növekedésük miatt a későbbiekben már nem lesznek a mostanihoz hasonlóan vonzóak a külföldi beruházóknak. Napjainkban a cseh bérköltségek a német átlag egyharmadát érik el. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ír „csodát" leszámítva a többi, az EU-hoz később csatlakozott állam máig nem érte el a tizenötök átlagát.

„Annak dacára, hogy Spanyolország gazdasága húsz éven át erőteljesen növekedett, még mindig átlag alatti teljesítményt nyújt. És ez így lesz az újoncokkal is" - vélekedett Philippe Waechter, a párizsi Natexis Asset Management bank elemzője. A Mladá Fronta Dnes szerint a visegrádi csoportban napjainkban Szlovákia produkálja a leggyorsabb felzárkózást. „Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon alacsony rajtpozícióból indult" - tette hozzá Oliver Weeks, a Morgan Stanley bank szakértője. Ennek ellenére még ilyen tempó mellett is legalább tíz évre van szüksége Pozsonynak ahhoz, hogy legalább Csehországot beérje.