Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltolták a Baljós Árnyakat a marketingesek

2002.04.24. 15:51
Minden idők egyik legfurfangosabb marketing trükkjére gyanakszik az Index filmipari elemző csoportja. Éppen most, a Csillagok Háborúja sorozat újabb darabjának bemutatója előtt szivárgott ki ugyanis egy olyan levél, amelyben George Lucas elismeri, hogy a széria negyedikként elkészült első része, a Baljós Árnyak sok tekintetben bukás volt, hiába hozott közel 1 milliárd dollár bevételt. Gyanúnkat az táplálja, hogy Lucas azt ígéri, a május 16-án bemutatandó Klónok Támadása egészen másmilyen lesz.
Mivel a Baljós Árnyak főként a sorozat régi, most már fiatal vagy felnőtt rajongóit ábrándította ki, a mostani lépés kísérlet lehet az ő visszahódításukra. Az első rész ugyanis az egészen kis gyermekeket célozta meg, ami az aránylag sok néző ellenére üzletileg visszaütött: a befolyásolható korú népességre olyan marketingkampányt borítottak, hogy attól még ők is besokalltak és nem vásároltatták meg szüleikkel a műanyag figurákat.

Nem jött be

A Newsweek amerikai hírmagazin megszerzett egy dokumentumot, amelyet George Lucas rendező cége, a Lucasfilm a Hasbrónak írt, és ebben elismeri, hogy a "legutóbbi film nem teljesítette a várakozásokat".

Vattacukor törökmézzel

A Lucasfilm most már elismeri, hogy egyszerűen túlpörgették a film körüli marketingkampányt, túl sok engedélyezett baba, jármű, képeskönyv, póló és üdítős doboz készült, ami visszaütött. Rengeteg áru maradt a kereskedők nyakán. Jellemző adat, hogy a Pepsi 8 milliárd doboz Baljós Árnyak-ábrával diszített üdítőt dobott piacra.

A Hasbro járt a legrosszabbul

A Hasbro játékgyárra, amely mindenkit megdöbbentve hajlandó volt 650 millió dollárt (176 milliárd forintot) kifizetni Lucasnak a három új epizód figuráinak jogaiért, rárohadt a legyártott babamennyiség egynegyede. Kivételes bravúrt mutatott be a Tricon Global Restaurants, amely a KFC, a Pizza Hut és a Taco Bell gyorsétterem-láncok tulajdonosa: az étkezdékben a Baljós Árnyak kampány alatt nemhogy nem ugrott meg a vendégek száma, de egyenesen csökkent.

Telítődtek a gyűjtők

A Csillagok háborúja emléktárgyak és játékok háromnegyedét gyűjtők vásárolják fel. Ezúttal azonban annyi volt a gyűjtenivaló, hogy a megszállottak egy idő múlva sarokba vágták a babaházat és elmentek fénykardozni a szomszéddal.

A Klónok Támadásának emiatt nincs üdítős szponzora és mindössze harmadannyi licensz jogot adtak el, mint az első résznél.

Gyerekmentes övezet

A várakozáshoz képest gyenge nyereség oka persze nem csak a Yoda-baseballütők áradata volt, hanem az, hogy a film a rajongótábor szerint sokkal rosszabb volt a három klasszikus résznél. A Lucasfilm - ha valóban szándékosan szivárogtatta ki az önkritikát - szellemes trükkel próbálja visszanyerni a fanatikusok érdeklődését: elismeri, hogy a Baljós Árnyakkal nem volt minden rendben, egyúttal felcsigázza a várakozást, hogy a Klónok támadása újra a régi lesz - "sötétebb hangulata lesz, hasonlóan az eredeti történethez" és "nem lesznek bugyuta szereplők vagy gyerekek".

Obi Wan is szapul

Az önkritikus hullámhoz a gyártó cégen kívül csatlakozott Ewan McGregor brit színész is, aki az első részben a fiatal Obi Wan Kenobi szerepét játszotta. McGregor "kiábrándítónak" és "laposnak" titulálta az epizódot, a FilmFournak adott interjújában viszont "sokkal jobbnak" nevezte a most bemutatandó folytatást. "Viccesebb és színesebb, jobban emlékeztet az eredeti 3 részre, mint az első epizód.

A siker érdekében Lucas levonta a következtetést és bevont egy társat a forgatókönyvírásba. A Newsweek megszerezett egy példányt a forgatókönyv egy korábbi változatából és ez alapján azt állítja, a stílus javult.