Vencel
15 °C
23 °C

Százmillió dollárnyi borravalót kell visszafizetnie a Starbucksnak

2008.03.21. 13:14
A Starbucks kávézóláncnak százmillió dollárnyi borravalót kell visszafizetnie kaliforniai alkalmazottainak egy bírósági döntés értelmében. A cég a vezetőket is a borravalóból fizette, ezért perelt egy volt alkalmazott. A Starbucks fellebbez a döntés ellen.

A San Diego-i bíróság arra utasította a Starbucks kávézóláncot, hogy fizessen vissza kaliforniai alkalmazottainak százmillió dollárnyi borravalót, melyet jogtalanul vettek el tőlük. A láncban az volt a szokás, hogy a kapott borravalóból az adott egység vezetői is részesültek – tudósít az AP.

Ez nem tetszett Jou Chou-nak, aki 2004 októberében beperelte a láncot. A bíróság "class-action"-nek nyilvánította a pert, vagyis a döntés automatikusan kiterjeszthető valamennyi érintett jelenlegi vagy volt alkalmazottra, külön per nélkül is. A bíróság úgy döntött, hogy a kávézóláncnak vissza kell fizetni az alkalmazottaktól elvett borravalót, ezen kívül a jövőben nem oszthajta meg a kapott borravalót az üzlet vezetőjével. A döntés szerint 87 millió dollárnyi borravalót és 19 millió dollár kamatot kell visszafizetnie a cégnek.

Azt még nem tudni, hány volt és jelenlegi alkalmazott érintett az ügyben. Jou Chou úgy érzi a bíróság megvédte az érdekeit. Közleményében azt mondta, hogy a borravaló tényleg segít azoknak, akiknek nagyon alacson a bére. A Starbucks inkább fizessen rendesen a vezetőknek, ne vegyék el az alkalmazottaktól a borravalót.

A Starbucks szóvivője kijelentette, hogy a társaság fellebbezni fog a döntés ellen. Szerintük a döntés teljesen igazságtalan és ellentmond a józan észnek. Arra kérik a bíróságot, hogy addig ne kelljen kifizetni az üsszeget, míg a felebbezést el nem bírálják.

A Strabucks piaca Kaliforniában a legnagyobb, több mint 2460 kávézójuk van az államban. A cégnek egyébként töb mint 11 ezer üzlete van világszerte (már évek óta rebesgetik, hogy Magyarországon is megnyitnak hamarosan). Az Egyesült Államokban 135 ezer alkalmazottjuk van, arra azonban még nem válaszoltak, hogy ebből hányan dolgoznak Kaliforniában.

Az ítélet nem a legjobb pillanatban jött a Starbucksnak. Most éppen azzal vannak elfoglalva, hogy felélénkítsék az amerikai piacukat, mert esett az ügyfélszámuk a gazdasági válság, az emelkedő energiaárak és a gombamód szaporodó olcsó riválisok miatt. A cég részvényei több mint ötven százalékkal estek 2006 vége óta, akkor negyven dolláron kereskedtek velük, most 17,53 dolláron zártak.