Boglárka
19 °C
35 °C

Hatszáz kávézót zár be a Starbucks

2008.07.02. 12:54
Hatszáz amerikai Starbucks kávézót zárnak be, mert alulteljesítettek. Egyúttal 12 ezer dolgozót is kirúgnak a cégtől.

Túltervezték magukat a Starbucksnál, az Egyesült Államokban most bezárnak hatszáz alulteljesító kávézót, 12 ezer rész- és teljesn munkaidős dolgozótól pedig megválna. Ez nyolc százalékos létszámcsökkentést jelent. A kávézókat jövő márciusig zárják be.

Az ok: a gazdasági visszaesés miatt kevesebb a vendég, és egyre több a versenytárs – írja a Reuters. A kávézóláncnál 2000 óta a tavalyi volt az első veszteséges év. A leépítésről szóló hír hatására öt százalékkal emelkedtek a cég részvényei.

A bezárandó egységek közé olyanok kerülnek, melyek nem nyereségesek, vagy melyeknél azt látják, hogy a jövőben lehetnek gondok. Mindegyik kávézó közelében van másik Starbucks. Mindez igazat ad azoknak a kritikáknak, melyek szerint túl közel nyitnak egymáshoz a kávézók, a cég túl sok egységet nyitott Amerikában az elmúlt években. (A Starbucks még a világ tíz legpocsékabb cége közé is bekerült.)

Az amerikai üzletbezárások után költséghatékonyabban próbálak majd működni, és a jövőben sokkal körültekintőbben választják meg, hol és mikor nyitnak újabb egységet. A terjeszkedés sokkal inkább a nemzetközi színtér felé fordul.