Paulina
20 °C
35 °C

Elmarad az amerikai-európai kereskedelmi háború

2003.12.04. 22:25
Felfüggesztette az amerikai acélipart védő vámokat George W. Bush. A protekcionista lépés - amely liberális gazdaságpolitikusok szerint leginkább az amerikai ipart sújtotta - a WTO rosszallását is kiváltotta. Az európai Unió ellenszankciókkal fenyegetett, de a kereskedelmi háború elmarad.
Az amerikai kormányzat - csütörtöki bejelentése szerint - felfüggesztette az acélipari termékekre tavaly márciusban kivetett, világszerte bírálatokat kiváltó védővámokat, ezzel elhárítva a transzatlanti kereskedelmi háború kockázatát. A védővámok eltörlése washingtoni idő szerint éjféltől lép életbe. A bejelentésre reagálva az Európai Unió közölte, hogy a maga részéről ugyancsak lemond az amerikai importra beígért megtorló büntetővámok bevezetéséről.

Elérték a céljukat

Az amerikai acélipar nyomására bevezetett amerikai védővámoknak eredetileg 2005-ig kellett volna érvényben lenniük, mindazonáltal Bush elnök nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a védővámok elérték céljukat, itt az idő, hogy eltöröljék azokat.

Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa Brüsszelben az amerikai védővámok eltörlésére válaszul a december 15-től érvényesíteni kívánt uniós szankciós rendszer befagyasztását és eltörlését jelentette be péntektől. Közölte, hogy ezzel együtt az unió saját acéliparát védő intézkedéseket is eltörlik; ezeket az intézkedéseket amerikai acélipari védővámok bevezetésével egyidőben hozták.

Szankciókkal vágtak volna vissza

Az EU decemberben a legújabb adatok szerint mintegy 2,4 milliárd eurónyi amerikai árut érintő szankciókkal készült visszavágni. Ezzel az érintett amerikai áruk - egyebek között acélipari termékek, narancslé, napszemüvegek, motorcsónakok, fénymásolók - összesen évi 600 millió euróval drágultak volna meg az unióban.

Az ügyben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is elmarasztalta az Egyesült Államokat. Az EU korábban úgy nyilatkozott, hogy szankcióit a WTO újabb, immár végső, decemberben esedékes döntése után öt nappal lépteti életbe, ha addig Washington nem vonja vissza a vámrendeletet.

Összeegyeztethetetlen a szabad piaccal

A Kereskedelmi Világszervezet augusztusban az amerikai acélvámok körül kialakult vitában az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben: a WTO genfi bejelentése szerint a bevezetett amerikai védővámok nem összeegyeztethetők azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében. Az EU üdvözölte a WTO-döntést, amely főleg a svéd, a francia, az olasz, a brit és a német acélgyártókat érinti.

Az amerikai elnök, a hazai acélgyártók nyomására tavaly március elején jelentette be a 30 százalékig terjedő acélipari védővámokat. Az új vámok minden amerikai acélimportra vonatkoztak, kivéve az olyan szoros partnereket, mint Kanada, Mexikó, Izrael és Jordánia - Brazília könnyítést kapott -, és nem vonatkoztak azokra a fejlődő és reformországokra sem, amelyek részaránya az amerikai acélimportban nem éri el a három százalékot. Utóbbiak közé tartozik egyebek között Bulgária, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Törökország és Magyarország. Súlyosan érintette viszont a védővám az EU-n kívül Oroszországot, Ukrajnát, Kazahsztánt és Fehéroroszországot.