Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Újra támadnak a Nobel-díjasok

2003.02.11. 12:03
Négyszáz közgazdász, köztük tíz Nobel-díjas most már fizetett hirdetésben kritizálja Bush gazdaságélénkítő csomagját. Joseph Stiglitz szerint az elnök terve egyszerűen őrültség, a tervezett hatodából sokkal jobb csomagot lehetne kihozni.
Néhány napja az Economic Policy Institute adott ki egy közleményt, mely szerint az elnök által a kongresszusnak hétfőn elküldött költségvetési tervezet teljesen hatástalan. A közleményt aláíró közgazdászok most egész oldalas fizetett hirdetést tettek közzé a New York Times-ban, hogy újra felhívják a figyelmet a terv hibáira.

Az ellenzők szerint a programnak nincs rövid távú jó hatása, és hosszú távon komoly eladósodáshoz vezet. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, az aláírók egyike a BBC-nek nyilatkozva a tervet felelőtlennek, sőt egyenesen őrültnek nevezte.

Hatodannyiból jobbat

"Bush elnök hatszázmilliárd dollárt készül elkölteni teljesen értelmetlenül. A hatodából sokkal jobb programot tudnánk készíteni" - közölte. A közgazdász szerint az osztalékadó tervezett csökkentése csak a már amúgy is nagy részvényvagyonnal rendelkező gazdagoknak kedvezne, akik viszont a talált pénzt biztosan nem kezdik el költeni. Az adófizetők többsége különböző alapok révén már eddig is mentesült az osztalékadó alól, tette hozzá.

A javaslat

Stiglitz szerint elsősorban azoknak kellene több támogatást biztosítani, akik eddig visszafogták kiadásaikat, és pluszjövedelmüket gyorsan elköltenék, tehát visszaáramoltatnák a gazdaságba. Másrészt, tette hozzá, a csökkenő adóbevételek miatt kínlódó államokat kellene támogatni, hogy azok is többet költhessenek.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft