Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerika is élénkítené gazdaságát

2001.09.26. 11:10
Százmilliárd dollárig terjedő egyszeri gazdaságélénkítő intézkedéscsomag terve került szóba azon a keddi washingtoni tanácskozáson, amelyet a szenátus pénzügyi bizottsága tartott zárt ajtók mögött Alan Greenspannel, a szövetségi jegybank elnökével és Robert Rubin volt pénzügyminiszterrel.
Az esetleges csomag tényleges összeállításáról egyelőre nem született döntés, de a tanácskozás részvevői abban egyetértettek, hogy az intézkedésnek rövid távúnak kell lennie, egyszersmind elég erőteljesnek ahhoz, hogy lendületet adjon a két héttel ezelőtti súlyos terrortámadásoktól megtépázott amerikai gazdaságnak.

Ezt a tanácsot egyébként Alan Greenspan Fed-elnök adta a politikusoknak. Greenspan, aki továbbra is úgy vélte, hogy korai lenne még gazdasági élénkítőcsomagot összeállítani, a szenátoroknak azt mondta, ha elfogadnak valamilyen gazdasági élénkítőcsomagot, akkor annak átmenetinek és elég nagynak - körülbelül 100 milliárd dollárosnak - kell lennie, hogy valami hatása legyen.

Eddig 55 milliárd dollárról döntöttek

A Kongresszus a múlt héten már megszavazott egy 40 milliárd dolláros programot kockázatcsökkentő beruházásokra és a szeptember 11-i terrortámadások következményeinek felszámolására. Ugyancsak jóváhagyott a törvényhozás egy 15 milliárd dolláros mentőcsomagot a merényletek hatására súlyos válságba került amerikai polgári repülési szektor kisegítésére.

A keddi tanácsakozás után a törvényhozók még bizonytalanok voltak abban a kérdésben, hogy a most felmerült 100 milliárd dolláros csomagnak részei lennének-e a már eddig elhatározott kiadási tervek, de Max Baucus, a bizottság elnöke azt mondta: az összeg a korábbiakon felüli kiadásként került szóba.

Greenspan mást mondott

A Federal Reserve a megbeszélések után viszontközleményben tudatta, hogy Alan Greenspan a 100 milliárd dollárba beleértette az eddig elfogadott programokat, vagyis ő 40-60 milliárdos csomagról beszélt.

A The New York Times beszámolója szerint mind Greenspan, mind pedig Rubin ellenezte egyes republikánusok azon javaslatát, hogy csökkenteni kellene az árfolyamnyereség adóját. És nem értettek egyet a Bush-adminisztráció azon ötletével sem, hogy a vállalati nyereségadót átmenetileg mérsékelni lehetne.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft