Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ausztriában megnyújtanák a kamionstopot

2002.05.30. 12:15
A gazdasági körök éles ellenkezését váltotta ki Ausztriában a közlekedési minisztérium tervezete, mely szerint a teherautók autópálya-használatának hétvégi tilalmát péntek estére is kiterjesztenék. A Ferienreiseverordnung nevet viselő jogszabály tervezett módosítása június 28. és szeptember 7. között szabadítaná fel az autópályákat. Az osztrák gazdasági kamara "gúzsba kötésről" és a logisztikai és szállítási téren fellépő katasztrófáról beszél.
Mathias Reichhold közlekedési miniszter a reformot azzal indokolja, hogy a közlekedési dugókat a személyautók és a tehergépjárművek szétválasztásával lehet elkerülni. Hasonlóan érvel az ARBÖ autóklub, és az ország közlekedésbiztonsági kuratóriuma is.

Vorarlberg tartomány közlekedési tanácsosa, Manfred Rein szerdán Reichholdhoz fordult, a tervezet átgondolását és módosítását kérve. A minisztérium hivatalnokai szerinte "jó szándékú buzgóságukban" kevéssé vették figyelembe a regionális helyzetet.

A tartományban ugyanis az A 14 autópálya és az S 16 gyorsforgalmi utakat nem érinti az átmenő üdülőforgalom, viszont fontosak a környékbeli települések ellátásában. A teherautók autópályáról letiltása után ez a forgalom a települések útjaira terelődne, és nem kívánt következményekkel járna - javasolta a miniszternek megfontolni Manfred Rein.

A most érvényes Ferienreiseverordnung alapján a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű teherautók a rendes hétvégi tilalom idején (szombat 15 óra és vasárnap 22 óra) túl július és augusztus hónapban szombatonként már reggel 8 órától nem használhatnak bizonyos útszakaszokat.

Az új tervezet június utolsó hétvégéjét és szeptember elejét is a hatálya alá vonná. Ezen kívül az osztrák kamionstop már pénteken 18 és 22 óra között, illetve a második félévben az ünnepnapokon is érvényben lehetne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!