Márk
13 °C
28 °C

Többmilliós kárt okoz a stressz

2001.06.26. 09:46
Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában félmillió ember szenved stressztől és válik depresszióssá munkahelyén. Összesen hat és fél millió szabadnapot vesznek ki emiatt, a kiesés 370 millió fontos kárt okoz a brit cégeknek.
A tartós munkaviszony súlyosbítja a depressziót

A kimaradók közül százötvenezren legalább egy hónapot töltöttek betegállományban a stressz által okozott betegségek miatt. A legnagyobb stressznek a 35 és 44 év közöttiek vannak kitéve, és a hatás annál nagyobb, minél régebb óta dolgozik az érintett ugyanazon a munkahelyen. A felmérést végző Health & Safety Executive (HSE) szerint mindez évi 370 millió fontos kárt okoz a brit gazdaságnak.

Dohányozz kevesebbet, és keress új munkahelyet!

A HSE egy tanulmányban foglalta össze tanácsait: hogyan azonosítsák a cégvezetők a veszélyeztetett dolgozókat, és mit tegyenek a kockázat csökkentése érdekében. Az alkalmazottaknak szóló tanácsok az interneten is olvashatók: ha valaki rosszul érzi magát, próbáljon beszélni a főnökeivel, ha nem javul a helyzet, váltson munkahelyet, segítsen a hasonló problémával küzdő kollégáin, dohányozzon kevesebbet, mozogjon többet, és így tovább.

370 millió helyett hárommilliárd?

Májusban a Mental Health Foundation (MHF) végzett hasonló felmérést, és a szervezet szerint az okozott kár még nagyobb, akár hárommilliárd font is lehet. Az MHF szerint létre kellene hozni egy független tanácsadó testületet, mely a vállalatok segítségére lehet a probléma kezelésében. A Confederation of British Industry saját tagjainak körében vizsgálódott, és azt találta, hogy az alkalmazottak húsz százaléka szenved valamilyen lelki betegségben, és emiatt ki is marad munkahelyéről.

A vezetők is stresszelnek

A HSE egy korábbi felmérése szerint a vezető beosztásban és műszaki területen dolgozók vannak kitéve a legnagyobb stressznek, a feketéket több ilyen hatás éri, mint a fehéreket, de a nők és férfiak között e tekintetben nincs komoly különbség.