Eleonóra
-1 °C
2 °C

Peren kívüli egyezség csípőízület-visszahívás után

2001.08.31. 12:38
Kapcsolódók (2)
A Sulzer Medica peren kívül egyezik meg több száz beteggel, akik azért nyújtottak be keresetet a svájci vállalat ellen, mert a cég által gyártott műízületek hibásak voltak, és emiatt több ezer betegnek újabb műtéteken kellett átesnie. Az egyezség értéke 780 millió dollár, de sok beteg egyénileg is pert indított.
Tizenkilenc százalékkal emelkedett a Sulzer Medica részvényeinek árfolyama, miután a bíróság engedélyezte, hogy a protézisgyártó peren kívül egyezzen meg az ellene keresetet benyújtó több száz beteggel - közölték amerikai lapok. A svájci cég amerikai leányvállalata, a Sulzer Orthopedics Inc. 2000. decemberében hívott vissza több ezer beültetett csípőízületet, miután kiderült, hogy a műízületek felülete gépolajjal szennyezet, és emiatt azok nem kapcsolódtak megfelelően a csontokhoz.

Az egyezség összértéke 780 millió dollár, azok a betegek, akik több utólagos műtéten is átestek, körülbelül százezer dolláros kártérítést kapnak. A Medica szerint a pénzek átutalása 2002. első negyedévében indulhat.

Egyéni keresettel magasabb a kártérítés

A mostani pert a betegek közösen indították, de sokan egyéni keresetet is benyújtottak. Egy texasi bíróság 15 millió dolláros kártérítést ítélt meg három idős hölgynek, akik azzal érveltek, hogy a cég túl későn szólt a protézisek hibájáról. A Medica vezetői közölték, hogy a cég minden egyéni kereset után nem tudna kifizetni ekkora összeget.

A peren kívüli egyezséget engedélyező bíróság épp ezért úgy rendelkezett, hogy a cégnek elsősorban az egyezségben résztvevő feleknek kell fizetnie, 2008-ig más felperesek az ő kárukra nem érvényesíthetik igényüket.

A térdízületekkel is gond van

Az egyezségben egyelőre nem szerepelnek a hibás térdízületek, illetve az emiatt pereskedők, de a Medica szóvivője szerint a közeljövőben rájuk is kiterjesztik a megállapodást. Eddig több mint hatvan betegnek kellett újabb műtéten átesnie hibás térdprotézis miatt.