Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Új esztergomi Suzuki 2003-ban

2002.01.14. 11:28
Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója már december elején bejelentette, hogy a cég új modell magyarországi gyártását tervezi. A Népszabadság értesülései szerint a prototípust már tesztelik, a gyártást 2003-ban kezdik meg az addig százezer kocsi készítésére alkalmassá tett üzemben.
Decemberben az elnök-vezérigazgató Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott, majd a megbeszélés után elmondta: új modellhez a tervek szerint új gyárat építenek, de a meglévő kibővítése is szóba került. A Népszabadság úgy tudja, a prototípust már tesztelik: az európai piaci igényeknek megfelelően ez is ötszemélyes kisautó lesz. Többfajta, Japánban gyártott négyhengeres, 16 szelepes motort szerelnek majd a karosszériába.

A magyarországi gyártókapacitást még az idén évi 87 ezerről százezer fölé emelik, és 2002 második felében megkezdik az új présszerszámok és gépek telepítését, előkészítik a szerelősorokat az új modellre. Az új esztergomi Suzuki sorozatgyártása és forgalmazása 2003-ban indul.

Közel harmincezer eladott autó

A hazai piacon hetedik éve listavezető márkából tavaly 29038 kelt el, ennek többsége Swift, és az egyre keresettebb, ugyancsak Esztergomban készülő Wagon R+ modellekből is 6511-et, vagyis az előző évi mennyiség csaknem kétszeresét értékesítették. A nyugat-európai piacon 2001-ben összesen 57 ezer esztergomi autó, közöttük 37 ezer Wagon R+ modell kelt el.

A vártnak megfelelő növekedés

A Suzuki Motor Corporation működési profitját 18,5 százalékkal 31,24 milliárd jenre (253,7 millió dollárra) növelte az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberrel zárult első üzleti félévében. Ez összhangban van elemzők várakozásával, akik 30 milliárd jenre számítottak. A tőkepiaci értéke alapján nagyságra negyedik japán autógyártó csoport a tiszta nyereségét 2,3 százalékkal 11,13 milliárd jenre növelte. Az egy részvényre jutó profit 20,58 jen volt, az egy évvel korábbi 22,25 jen helyett.