Szilvia
5 °C
16 °C

Új esztergomi Suzuki 2003-ban

2002.01.14. 11:28
Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója már december elején bejelentette, hogy a cég új modell magyarországi gyártását tervezi. A Népszabadság értesülései szerint a prototípust már tesztelik, a gyártást 2003-ban kezdik meg az addig százezer kocsi készítésére alkalmassá tett üzemben.
Decemberben az elnök-vezérigazgató Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott, majd a megbeszélés után elmondta: új modellhez a tervek szerint új gyárat építenek, de a meglévő kibővítése is szóba került. A Népszabadság úgy tudja, a prototípust már tesztelik: az európai piaci igényeknek megfelelően ez is ötszemélyes kisautó lesz. Többfajta, Japánban gyártott négyhengeres, 16 szelepes motort szerelnek majd a karosszériába.

A magyarországi gyártókapacitást még az idén évi 87 ezerről százezer fölé emelik, és 2002 második felében megkezdik az új présszerszámok és gépek telepítését, előkészítik a szerelősorokat az új modellre. Az új esztergomi Suzuki sorozatgyártása és forgalmazása 2003-ban indul.

Közel harmincezer eladott autó

A hazai piacon hetedik éve listavezető márkából tavaly 29038 kelt el, ennek többsége Swift, és az egyre keresettebb, ugyancsak Esztergomban készülő Wagon R+ modellekből is 6511-et, vagyis az előző évi mennyiség csaknem kétszeresét értékesítették. A nyugat-európai piacon 2001-ben összesen 57 ezer esztergomi autó, közöttük 37 ezer Wagon R+ modell kelt el.

A vártnak megfelelő növekedés

A Suzuki Motor Corporation működési profitját 18,5 százalékkal 31,24 milliárd jenre (253,7 millió dollárra) növelte az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberrel zárult első üzleti félévében. Ez összhangban van elemzők várakozásával, akik 30 milliárd jenre számítottak. A tőkepiaci értéke alapján nagyságra negyedik japán autógyártó csoport a tiszta nyereségét 2,3 százalékkal 11,13 milliárd jenre növelte. Az egy részvényre jutó profit 20,58 jen volt, az egy évvel korábbi 22,25 jen helyett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?