Piroska
-2 °C
5 °C

Szegényebbek a svájci milliárdosok

2003.11.25. 16:56
Csillagászati összeggel, egy év alatt 304 milliárd svájci frankkal lettek szegényebbek a Svájcban élő milliárdosok - közölte kedden a Bilan című gazdasági lap. Ez több mint 200 milliárd eurónak, 52 400 milliárd (52,4 billió) forintnak felel meg.
A száznál is kevesebb, Svájcban élő milliárdos ezzel vagyonának 14 százalékát vesztette el, főleg a tőzsdei árfolyamok csökkenése, a gyenge gazdasági konjunktúra következtében - de megmaradó javaik még mindig több mint 1800 milliárd svájci frankot érnek.

Svédek az élen

A leggazdagabb svájci illetőségű polgárok közül az első két helyen, akárcsak az előző esztendőben, svédek állnak: Ingvar Kamprad, az IKEA áruházlánc alapítója (14-15 milliárd svájci frankos vagyonnal) és a Rausing-család, a Tetra Laval csomagolóanyag-gyártó cég tulajdonosa (13-14 milliárd frank).

A "svájci svájciak" közül az Oeri és a Hoffmann-család a legtehetősebb, ők a Roche gyógyszeripari óriás alapítóinak leszármazottai. Tíz-zizenegy milliárd frankos vagyonukkal, amely különben egymilliárddal gyarapodott 2003-ban, a harmadikok a listán. Gigi Oeri, a leggazdagabb svájci asszony, a baseli labdarúgócsapat fő támogatója.

A negyedik helyen a Serono biotechnológiai vállalat tulajdonosa, Ernesto Bertarelli áll, az általa szponzorált Alinghi-csapat 2003-ban győzött az Amerika Kupa vitorlásversenyen. Különben a Serono-csoport érte el a leglátványosabb növekedést, 3 milliárd frankos ugrással szintén 10-11 milliárdos szintre emelkedett. Ötödik a 93 éves Walter Haefner lett, aki német gépkocsimárkák forgalmazásával szerezte vagyonát.

A háromszáz leggazdagabb

A Bilan évről évre közzéteszi a Svájcban élő 300 leggazdagabb személy vagy család listáját. Mivel a külföldiek jelentős adókedvezményt élveznek az alpesi országban, a listán évről évre számos új név tűnik fel, de milliárdos vagyonnal száznál kevesebb rendelkezik közülük. 2003-ban felkerült a listára többek között a francia Philippe Hersant sajtómágnás, és Eric Peugeot, az autógyáros dinasztiából.