Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nem oldják fel a svájci banktitkot

2004.06.25. 11:53
Svájc és Liechtenstein nem áll készen az EU-val kötött egyezmény végrehajtására, ezért halasztódik a banktitok feloldása. A számlák azonosításának bevezetésért cserébe a svájciaknak könnyebb lesz az unióban gazdasági tevékenységet folytatni.
Ismét elmarad annak a szabályozásnak a bevezetése, amely révén az EU-ból "adómenekített" pénzösszegek tulajdonosai azonosíthatók. Ennek oka, hogy Svájc és Liechtenstein nem áll készen jövő év elején életbe léptetni tervezett egyezmény alkalmazására. Az új dátum 2005. július 1.

A Svájc és az EU között létrejött egyezmény szerint a két ország együttműködik annak megakadályozásában, hogy EU-polgárok az adófizetés elkerülése érdekében helyezzék el a pénzüket svájci bankokban. Cserében Brüsszel egyszerűsíti a svájci állampolgárok számára az üzleti tevékenységet az EU területén.

Svájc már korábban jelezte, semmiképpen nem tudják időben végrehajtani a változtatáshoz szükséges parlamenti eljárást. Az ország polgárainak száz nap áll rendelkezésükre a parlament által megszavazott törvények megkérdőjelezésére, és igen nagy a valószínűsége annak, hogy ez ügyben a svájciak élnek is majd ezzel a lehetőséggel, hiszen referendum kiírásához mindössze 50 ezer aláírásra van szükség.

Liechtenstein szintén közölte, hogy nem tud felkészülni időben a törvény január elsejei alkalmazására.