Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svájc lehet a magyar munkavállalók következő célpontja

2005.08.17. 08:11
A régi uniós országok előtt már nyitott Svájc, a szeptemberi népszavazáson arról döntenek, a szabad munkavállalás lehetőségét kiterjesszék-e a tíz új tagország polgáraira.
Svájc egyelőre nem tartozik a magyar munkavállalók kedvelt célpontjai közé, de ha egy szeptemberi népszavazáson a könynyítés mellett döntenek a polgárok, könnyen megváltozhat a helyzet. Jelenleg az új tagorszá-gok állampolgárai csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak Svájcban, amelyet csak a munkaerő-piaci vizsgálat után adnak ki a hatóságok. Előbb ellenőrzik, hogy az adott állásra nincs-e svájci, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely régi tagországából jelentkező.

A magyar fiatalok azonban kétoldalú egyezmény alapján gyakornokként könnyebben vállalhatnak munkát az országban. A 18 és 30 év közötti állampolgárok legfeljebb 18 hónapig munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Svájcban. Magyarországról évente száz fiatal mehetne, de a keretszámot már évek óta nem használjuk ki.

Svájc 1999-ben kétoldalú egyezmény kötött a személyek szabad áramlásáról az EGT-vel, de máig bizonyos korlátozásokkal él. Az eljárást jelentősen egyszerűsítették ugyan, 2006. május 31-ig a régi tagországok állampolgárainak is tartózkodási és munkavállalási engedélyre van szükségük. Az egyezményt egyelőre nem terjesztették ki az új tagországokra, így hasonlóan a régi EU-tagokhoz, Svájc akár 2011. április 30-ig is korlátozhatnák a munkaerőpiacra jutást.

Most azonban felcsillant a remény, hogy már előbb eltöröljék a korlátozásokat. Szeptember 25-én ugyanis arról szavaznak a svájciak, hogy a tíz új EU-tagra is kiterjesszék-e a szabad munkavállalás lehetőségét. A kormány és a vállalkozói szervezetek is az "igen" mellett kampányolnak, mert úgy vélik, hogy a keleti munkaerő komoly lökést adhatna a lassan növekvő svájci gazdaságnak. Persze itt is sokan tartanak attól, hogy a beáramló keletiek nyomán megnőne a munkanélküliség.

Mivel Ausztria és Németország részéről továbbra sem várható könnyítés, megeshet, hogy a magyar és lengyel munkavállalók új célpont után néznek, és megindulnak az ugyancsak nem túl távoli Svájc felé. A brit és ír állások után is megnőtt az érdeklődés, miután a két ország megnyitotta munkaerőpiacát.