Lenke
17 °C
29 °C

Svájc lehet a magyar munkavállalók következő célpontja

2005.08.17. 08:11
A régi uniós országok előtt már nyitott Svájc, a szeptemberi népszavazáson arról döntenek, a szabad munkavállalás lehetőségét kiterjesszék-e a tíz új tagország polgáraira.
Svájc egyelőre nem tartozik a magyar munkavállalók kedvelt célpontjai közé, de ha egy szeptemberi népszavazáson a könynyítés mellett döntenek a polgárok, könnyen megváltozhat a helyzet. Jelenleg az új tagorszá-gok állampolgárai csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak Svájcban, amelyet csak a munkaerő-piaci vizsgálat után adnak ki a hatóságok. Előbb ellenőrzik, hogy az adott állásra nincs-e svájci, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely régi tagországából jelentkező.

A magyar fiatalok azonban kétoldalú egyezmény alapján gyakornokként könnyebben vállalhatnak munkát az országban. A 18 és 30 év közötti állampolgárok legfeljebb 18 hónapig munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Svájcban. Magyarországról évente száz fiatal mehetne, de a keretszámot már évek óta nem használjuk ki.

Svájc 1999-ben kétoldalú egyezmény kötött a személyek szabad áramlásáról az EGT-vel, de máig bizonyos korlátozásokkal él. Az eljárást jelentősen egyszerűsítették ugyan, 2006. május 31-ig a régi tagországok állampolgárainak is tartózkodási és munkavállalási engedélyre van szükségük. Az egyezményt egyelőre nem terjesztették ki az új tagországokra, így hasonlóan a régi EU-tagokhoz, Svájc akár 2011. április 30-ig is korlátozhatnák a munkaerőpiacra jutást.

Most azonban felcsillant a remény, hogy már előbb eltöröljék a korlátozásokat. Szeptember 25-én ugyanis arról szavaznak a svájciak, hogy a tíz új EU-tagra is kiterjesszék-e a szabad munkavállalás lehetőségét. A kormány és a vállalkozói szervezetek is az "igen" mellett kampányolnak, mert úgy vélik, hogy a keleti munkaerő komoly lökést adhatna a lassan növekvő svájci gazdaságnak. Persze itt is sokan tartanak attól, hogy a beáramló keletiek nyomán megnőne a munkanélküliség.

Mivel Ausztria és Németország részéről továbbra sem várható könnyítés, megeshet, hogy a magyar és lengyel munkavállalók új célpont után néznek, és megindulnak az ugyancsak nem túl távoli Svájc felé. A brit és ír állások után is megnőtt az érdeklődés, miután a két ország megnyitotta munkaerőpiacát.