Eleonóra
-1 °C
2 °C

Törvénytelen a svéd alkoholimport-tilalom

2007.06.06. 08:03
Uniós alapjogba ütközik az a svéd jogszabály, hogy az állampolgárok nem vihetnek alkoholt az országba.

Az Európai Bíróság az áruk szabad áramlására vonatkozó uniós alapjogba ütközőnek találta a svéd törvényt, amely megtiltja, hogy az állampolgárok maguk importáljanak alkoholt az országba, az állami importmonopólium megsértésével.

A hivatalos indoklás szerint a fiatalkorúak védelme teszi szükségessé a törvényt, a bíróság szerint azonban ez elégtelen, tekintettel arra, hogy a tilalom mindenkire kiterjed.

A külföldre utazó svéd turisták vihetnek magukkal haza alkoholt, de az import állami monopólium. Aki importálni akar, az csak az úgynevezett Systembolaget állami monopolszervezet engedélyével teheti, amely el is utasíthatja a kérést. Importra egyébként csak a Systembolaget, illetve az állam által felhatalmazott nagykereskedők jogosultak, belföldön pedig csak a Systembolaget boltjaiban lehet alkoholos italokat vásárolni.

Az Európai Bíróság szerint azonban az import mennyiségi korlátozását jelenti, hogy a monopolszervezet elutasíthatja az importengedély megadását bármely fogyasztó számára, ami restriktív és indokolatlan. A svéd jogszabályt 1994-ben vezették be, miután egy évtized alatt 30 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás az országban.

Az ügyben Klas Rosengren svéd állampolgár fordult az Európai Bírósághoz, akit másokkal együtt Svédországban elítéltek amiatt, hogy egy dán weboldalról néhány láda spanyol bort vásárolt, amit nem jelentett be a svéd vámhatóságoknak. A göteborgi vámhivatal elkobozta az árut.

Az IOGT-NTO svéd antialkoholista szervezet elnöke, Sven-Olov Carlsson sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, ami megkönnyíti a fiatalkorúak számára az italvásárlást, mivel nehezebb lesz ellenőrizni a vásárló életkorát. A Systembolaget szerint azonban a határozat minimális hatással lesz az alkoholkereskedelemre, mivel egy korábbi bírósági döntés értelmében az alkoholimport után a svéd jogszabályok szerint kell adót fizetni.