Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Schwarzenegger beperelte a flippercéget

2001.09.26. 12:21
Húszmillió dollárra perel Arnold Schwarzenegger egy játékgépeket gyártó céget, mivel az olyan flippert fejlesztett ki, amelyen a színész Terminátorként látható, sőt, ami rosszabb, még beszél is. Arnold nem erre hivatkozik, hanem arra, hogy engedélye nélkül arcképe nem használható fel.
Arnold Schwarzenegger
A művész keresetében arra hivatkozik, hogy a cég nem kért tőle engedélyt sem arra, hogy Arnoldos flippert gyártson, sem arra, hogy azt egy szakmai kiállításon hirdesse. A Reno kaszinóvárosban alapított, évi egymilliárd dolláros forgalmú International Game Technology (IGT) azzal védekezik, hogy ők a francia Canal Plus televíziótól és a Los Angeles-i Creative Licensing Corptól megvették a jogot.

Nem indult be a szalag

Rick Sorensen, a cég szóvivője még annyit tett hozzá, hogy a flippert ugyan tényleg fejlesztgették, de a sorozatgyártás nem indult meg. Schwarzenegger jogi képviselője szerint a művész beleegyezésére akkor is szükség van, ha a jogokat valóban legálisan szerezte meg az IGT.

Sokat öl, de kényes

A keresetlevélben a színész ügyvédje külön kiemeli, hogy ügyfele bizonyos iparágak, így a szerencsejátékok esetében különösen kényesen ügyel arra, hogy sem nevét, sem képmását ne használják fel illetéktelenül.

Az utolsó ajánlat az alap

Na de miért éppen 20 millió dollárt kér a kemény, ámde kényes akcióhős? Fifikás ügyvédje szerint Schwarzenegger nagyon megválogatja, milyen reklámfilmekben szerepel - atavisztikus okokból az Osztrák Államvasutak és a japán DirecTV ajánlatára mondott igent - a legtöbb ajánlatot azonban visszautasítja. Így akadt olyan amerikai cég, amelyik 20 millió dollárt fizetett volna, de Arnold elhajtotta. Namármost. Az ügyvéd szerint ha valaki a művész engedélye nélkül használja fel arcképét bármilyen árucikk népszerűsítésére, akkor a legutóbbi reklámajánlat összegének megfelelő summát fizessen neki.