Egy százalék alá csökkenhet a svájci kamat

2008.12.09. 15:23
A szakértők várakozása szerint csütörtökön kamatot csökkent a svájci központi bank, két hónapon belül már negyedszer. A kamatcsökkentéssel a gazdasági visszaesést kívánják ellensúlyozni.

A Reuters által megkérdezett 39 elemző közül 26 számít arra, hogy a svájci központi bank (SNB) csütörtökön mérsékli a kamatot. A kamatcsökkentést várók közül 21 szerint a központi bank 50 bázisponttal 0,50 százalékra gyengíti a kamatot. Öt elemző ennél szerényebb, 25 bázispontú kamatmérséklést vár. 13 megkérdezett elemző szerint az SNB nem változtat kamatot csütörtökön.

A svájci központi bank október 8-a óta három alkalommal összesen 175 bázisponttal a jelenlegi 1,00 százalékra gyengítette a kamatot. Legutóbb november 20-án csökkentette drasztikusan a kamatot egy százalékponttal, azelőtt pedig november 6-án fél százalékponttal a többi nagy európai jegybankkal együtt.

Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a svájci gazdaság jövőre visszaeshet, 2003 óta először. A GDP stagnált a harmadik negyedévben, négy év után először nem mutatott emelkedést. Mindazonáltal így is jobban szerepel a svájci gazdaság, mint az eurózónáé, ahol már - két negyedévi visszaesés után - hivatalosan is recesszió van.

Novemberben az infláció 1,5 százalékra mérséklődött Svájcban. Idén először került ezzel az SNB által irányadónak vett két százalék alá, ami utat nyit a további kamatcsökkentés előtt. Igaz, november végén is voltak hasonló várakozások, de akkor nem léptek a svájci jegybanknál.

Svájc a kamatvágásokkal svájcifrank-kínálatot nyújt Európának – írta a Pénzbeszél blogban Samu János, a Concorde Értékpapír makroelemzője. Szerinte Svájcban félnek a frank túlzott megerősödésétől, mert ha túlzottan magasra szöknek a törlesztőrészletek, túl sok hitel dől be, ez pedig veszteséget okoz a bankoknak és ezen keresztül az országnak.  • Hírek
  • Árfolyam