Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szabad a munka, korlátokkal

2005.09.26. 13:55
Mostantól az új EU-tagok polgárai is szabadon vállalhatnak munkát Svájcban - döntöttek a svájciak a vasárnapi népszavazáson. Legalábbis a leggyorsabbaknak, 2011-ig ugyanis kvótákhoz kötik a ténylegesen munkát vállalók számát. Éves munkavállalási engedélyt most 12 400-at adnak ki, ötéves engedélyt 1300-at. A 3 ezer frankos alapbér pedig éppenhogy elég a megélhetésre.
A szavazók 56 százaléka volt a munkaerőpiac megnyitása mellett a vasárnapi népszavazáson. Ez azt jelenti, hogy ezentúl az új EU-tagállamok állampolgárai is szabadon vállalhatnak munkát Svájcban.

Kvóták és korlátok

Vagyis majdnem szabadon, különböző kvótákkal ugyanis korlátozzák a tényleges munkavállalást. Éves munkavállalási engedélyt most 12 400-at adnak ki, ez öt év múlva az új EU-tagok számára 29 000-re nőhet, míg az ötéves engedély a jelenlegi 1300-ról 3000-re nő majd.

Svájc másfél ezelőtt nyitotta meg munkaerőpiacát a 15 régi tagállam polgárai előtt. Decemberben a kormány úgy döntött, hogy kiterjeszti az egyezményt az új tagok felé is, de a jobboldali és szélsőjobboldali pártok ellenezték a lépést, és népszavazást kezdeményeztek a kérdésben - ehhez össze is gyűjtötték a szükséges aláírásokat. A vasárnapi népszavazás a második volt az idén, melyet az uniós kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tartottak. Júniusban arról szavaztak a svájciak, hogy csatlakozzanak-e a schengeni egyezményhez.

A pártok mellett a gazdasági szektor és a szakszervezetek is az egyezmény kiterjesztése mellett foglaltak állást. A kormányzat szerint nem helytállóak azok a félelmek, hogy növekedni fog a munkanélküliség, hiszen a hatóságok tettek lépéseket ennek megakadályozására különböző korlátozások bevezetésével. A gazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy az emberek "nem akarnak majd mindenáron Svájcba jönni, hiszen olyan országokban élnek, ahol nagy a gazdasági növekedés". Arra is felhívták a figyelmet az egyezmény kiterjesztése mellett kampányolók, hogy Svájcban igen magasak a megélhetési költségek, és ez is visszatarthat sokakat.

Drága élet

Sok lesz az olcsó prostituált?
Sokkal több lett a regisztrált prostituált, mióta 2004 júniusában megnyitották a határokat az EU régi tagállamai felé. Genfben hétszázról ezerre, Baselben ötszázról hétszázötvenre nőtt a prostituáltak száma. Zürichben tavaly 399-en regisztrálták magukat, így 3500-ra nőtt a szexmunkások száma - írja a swissinfo.org. A 399-ből 109-en jöttek a régi tagállamokból, főként Németországból. A növekedést azzal magyarázzák, hogy EU-polgároknak nem kell munkavállalási engedély az első kilencven napra. A kelet-európaiak tömeges beáramlásának következménye lehet többek között az árak csökkenése - vélik szociális munkások. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy Svájcban igen drága a mindennapi élet, ez pedig akadályozhatja a bevándorlást.

A tájékozódás kedvéért - az átlagos alapbér (hivatalos minimálbérről Svájcban nem beszélhetünk) 3 ezer svájci frank, azaz 477 ezer forint körül mozog. Egy tíz éves gyakorlattal rendelkező ápolónő 6 ezer frankot, 950 ezer forintot keres. A felsővezetők, csúcson lévő menedzserek Svájcban havi 17 ezer frankot, 2,7 millió forintot tesznek zsebre.

A 3 ezer frankos alapbér senkit se tévesszen meg. Aki ennél kevesebbet keres, aligha tud megélni Svájcban. Egy 30 négyzetméteres, bútorozott lakást 1000-1200 frankért lehet bérelni. A magas lakbérek miatt ezért attól tartanak, hogy a Svájcba érkező kelet-európaiak tömegszállássá változtatják a bérlakásokat, és négyen-öten laknak majd 30-40 négyzetméteren.

Svájci lapok szerint a most érkezők már alacsonyabb bérekért dolgoznak, mint a korábban jött vendégmunkások. Arról egybehangzóak a vélemények, hogy igazán csak annak lesz esélye, aki jól beszél németül. Bár a takarítók, takarítónők 90 százaléka külföldi, a nyelvtudás hiánya még itt is hátrányt jelenthet. A kórházakban például csak németül tudó takarítókat alkalmaznak. A fizetés nagyságát azonban az álláshirdetések szinte soha nem tartalmazzák.

Munka van

A svájci internetes álláskereső portálok alapján munkalehetőség van bőven. A job.search.ch-n például 17 694 állást kínálnak. Az olcsó árukat kínáló Aldi üzletláncnál például megpróbálkozhatunk egy eladói munkakör betöltésével. A cég igazi kihívásokat kínál: kezelhetjük a világ legmodernebb vonalkódleolvasó pénztárgépét, feltölthetjük a polcokat áruval és a "felelősségteljes feladatok átvételével" tehermentesíthetjük a boltvezetőt. Mindehhez legalább szakmunkás bizonyítványra van szükség, az azonban nem fontos, milyen szakmát tanultunk vagy gyakorolunk korábban.

Október elsejétől szakácsként kezdhetünk dolgozni Egerkingenben. A munkaköri leírásba nem csak a hideg meleg ételek elkészítése, hanem azok felszolgálása is tartozik. Szakképzettség szükséges, ápolt megjelenés és jó kapcsolatteremtő képesség. Ha ehhez nincs meg az előképzettségünk, süssünk inkább pizzát fatüzelésű kemencében Zürichben.

Lehetünk otthoni gondozók, vagy ápolók fogyatékosokat gondozó otthonban. Az álláshirdetéseken látszik, hogy ezen a területen már jobban szűrik a jelentkezőket. Az Index számtalan más munkalehetőséget talált szakápolók, ápolónők számára, ám ezeknél sok esetben már kikötik a legalább két éves szakmai tapasztalatot svájci kórházakban.

Ha nem akarunk lenézett kelet-európai rabszolgák lenni, válasszunk minőségi munkát. A baseli Roche gyógyszercégnél számos állást kínálnak, ezekhez azonban már megfelelő képzettség szükséges. Lehetünk projektmenedzserek, piacelemzők, élettudományokban szerzett diplománkkal részt vehetünk a klinikai kutatások és ha semmihez és mindenhez értünk, jelentkezzünk médiamenedzsernek a cégnél.