Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Minden eladó Svédországban

2006.11.30. 08:56
A stockholmi kormánynak 57 cégben van kisebb-nagyobb részesedése, ezek öszszesen kétszázezer dolgozót foglalkoztatnak a kilencmilliós Svédországban. A cégeket külföldiek is vihetik.

Svédország újkori történelmének egyik legnagyobb vállalati átrendeződését eredményezhetik az új kormány formálódó privatizációs elképzelései. Kalapács alá kerülnek többek között a bankokban, távközlési cégekben és légitársaságokban meglévő állami részesedések. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem éri a külföldi érdeklődőket - számolt be a Financial Times.

A szeptemberi parlamenti választáson győztes jobbközép pártszövetség jelenleg a nagyszabású privatizációs program első fázisának elindításán dolgozik. A kormány a magánosításokból az első három évben 150 milliárd korona (4400 milliárd forint, vagyis kéthavi magyar GDP-nek megfelelő összeg) bevételre számít.

A szeptemberi választások előtt 12 éven át szociáldemok-rata vezetésű stockholmi kormánynak 57 cégben van kisebb-nagyobb részesedése, ezek öszszesen kétszázezer dolgozót foglalkoztatnak a kilencmilliós Svédországban. A legnagyobb észak-európai bankként ismert Nordeaóban 19,5, a TeliaSonera távközlési mamutban 45,3, az OMX tőzsdeüzemeltető cégben 6,7, az SAS skandináv légitársaságban 21,4 százalékos részvénytulajdont birtokol a svéd állam. Vannak azonban állami részvénycsomagok az Absolut vodkát előállító V&S-ben és gyógyszercégekben is.