Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az IMF Szváziföld királyának magánrepülője ellen

2003.01.27. 11:32
A Nemzetközi Valutaalap figyelmeztette Szváziföldet, hogy ha a király tényleg megvesz egy negyvenötmillió dolláros magánrepülőgépet, az alapjaiban rengetné meg a szegény afrikai ország gazdaságát. III. Mswati intézkedései ellen egyre gyakrabban tiltakoznak, sőt leányrablás miatt már be is perelték.
A Szváziföldön tartózkodó IMF-delegáció vezetője szerint, ha a 34 éves III. Mswati megveszi a gépet a kanadai Bombardier-től, az több szempontból is komolyan veszélyeztetné az ország gazdaságát, közölte a BBC. Egyrészt elriasztja a külföldi segélyszervezeteket, akik ezután joggal aggódnának az adományok elköltése miatt, másrészt a vásárlás gyakorlatilag kimerítené az ország devizatartalékait.

Majozi Sithole pénzügyminiszter alaptalannak nevezte a Valutaalap aggodalmait. "Nem hiszem, hogy kívülállóknak kellene megmondaniuk, hogy hogyan alakítsuk gazdaságpolitikánkat" - közölte. "A kormány nem változtat döntésén, a gépet megvesszük" - tette hozzá.

Kezdik unni

Jelenleg az egymillió szváziföldi körülbelül negyedét fenyegeti éhhalál, becslések szerint a felnőtt lakosság fele HIV-fertőzött.

A betiltott ellenzéki pártok és szakszervezetek szeretnék csökkenteni a király jogait, és demokratikus intézmények kialakításáért harcolnak, ezért decemberben sztrájkot hirdettek, és márciusban újabb munkabeszüntetésre készülnek.

Beperlik a királyt

Egy szváziföldi anya beperelte III. Mswatit, miután az elraboltatta tizennyolc éves lányát, hogy feleségül vegye. A királyi udvar felszólította a bíróságot, hogy ejtse az ügyet, az érintett bírók pedig mondjanak le, de a bíróság ennek ellenére nem utasította el a keresetet. III. Mswatinak ez lenne a tizedik felesége, amivel még komoly lemaradásban van apjával szemben, aki 61 éves uralkodása alatt 125 lányt vett el.