Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Mégis földre kényszerülhet a Swissair

2001.10.29. 13:09
A svájci kormány hétfőn közölte, nem ad több pénzt a nemzeti légiközlekedés megmentésére, miután újabb, a légiforgalom megszűnésével fenyegető pénzhiányra derült fény.
Kormánytisztviselők, bankárok és a Swissair csődgondnokai sürgős értekezletet tartanak hétfőn, mivel három Swissair-leányvállalat pénzhiánya a forgalom újabb szüneteltetésével fenyeget, és zátonyra futtathatja a nagy nehezen összerakott 2,5 milliárd svájci frankos tervet a nemzeti légiipar megmentésére.

A karbantartó cégnek 280 millió frankra lenne szüksége

A karbantartási munkákat végző SR Technics elnök-vezérigazgatója szombaton jelentette be, hogy a súlyos pénzhiány összeomlással fenyegeti a céget.

A vállalat, melyet a Swissair csoportnak hitelező bankok nem találtak hitelképesnek, 3600 alkalmazottja közül 800-at elbocsát, de még így is két héten belül csődbe megy, ha nem kap 30 millió frankot. Emellett további 250 millióra lenne szüksége, hogy üzleti tevékenységét folytatni tudja.

Az SR Technics mellett pénzügyi gondjai vannak az Atraxis informatikai cégnek és a földi utaskezeléssel foglalkozó Swissportnak is.

A Crossairnek nincs pénze tőkeinjekcióra

Összeomlásuk ismét a földre kényszerítené a Swissair gépeit, s véget vetne az új Crossairről szőtt terveknek - mondta André Dosé, a Crossair elnöke vasárnap az egyik svájci rádióadó műsorában. A Crossair kész "szárnyai alá venni" az SR Techniket - mondta az elnök, de hangsúlyozta, hogy a Crossairnek nincs pénze tőkeinjekciókra.

A szövetségi kormány sem akar több pénzt kidobni

Hétfőn a svájci pénzügyminisztérium szóvivője, Daniel Eckmann kijelentette, hogy a kormány sem fog fizetni semmit az SR Technik megmentésére. - Világosan elválasztottuk az illetékességet. A szövetségi kormány hozzájárul pénzzel a repülés folytatásához, de ezt a problémát Zürich kantonnak, a bankoknak és a repülőtéri társaságoknak kell megoldaniuk.