Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Swissair leállította valamennyi járatát

2001.10.02. 13:24
Kedden több európai repülőtéren lefoglalták a svájci Swissair légitársaság repülőgépeit a fizetésképtelenség szélére sodródott cég tartozásai fejében. A légitársaság később közölte, hogy leállítja valamennyi járatát arra az időre, amíg tárgyal a hitelező bankokkal.
A Swissair egy alkalmazottja délelőtt a Reutersnek azt mondta, a zürichi repülőtéren leállították a cég európai járatainak indítását, s az utasokat már az indulásra kész gépekről kellett visszahívni.

"A Swissair repül, csak éppen a gépeket foglalgatják le"

A társaság szóvivője délelőtt azonban még cáfolta, hogy hogy a Swissair beszüntetné működését. Elismerte ugyanakkor, hogy "néhány járattal problémák vannak".

Később a Swissair bejelentette, hogy felfüggesztette valamennyi járatát.

Leállt a Swissair
Összes járatát felfüggesztette Swissair arra az időre, amíg a bankokkal tárgyalásokat folytat a működését lehetővé tévő likviditás megszerzéséről. A társaság kora délutáni közleménye szerint a cég "intenzív tárgyalásokban áll a bankokkal" a járatok további üzemeltetésének biztosítása érdekében. A vállalatnál délutánra ígértek végső döntést a járatok sorsáról. A Swissair közleménye szerint a már elindult járatoknak nem kell visszatérniük, elrepülhetnek eredeti célállomásukra.

A cég közölte, hogy két repülőgépét Londonban lefoglalták, s a szóvivő szerint "több más országban is több Swissair-gépet zároltak". Az illetékes nem volt hajlandó elárulni, hogy a vállalat hány gépét foglalták le, csak annyit mondott, hogy "néhányat".

Megmenti-e a mentőöv?

A már az amerikai terrortámadások előtt is fizetési nehézségekkel küszködő céget a merényletsorozat utóhatásai gyakorlatilag a padlóra küldték. A társaság a héten már nem tudott eleget tenni a 49,5 százalékos tulajdonában lévő belga Sabenával szembeni tőkejuttatási kötelezettségének sem. A Swissair nem is indította el brüsszeli járatait, tartva attól, hogy tartozásai miatt nem kapja vissza repülőgépeit.

A svájci cégnek hétfőn két svájci főhitelezője, a UBS és a Credit Suisse bankcsoport pénzügyi mentőövet dobott. Az esti sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két svájci nagybank 250 millió svájci frank készenléti hitelt ad a Swissairnek, s 260 millió frankért megveszi a Crossair regionális leányvállat 70 százalékát.

A bankok legfeljebb 500 millió frank erejéig fel is tőkésítik a Crossairt. A UBS vezetője szerint ez a tőkeinjekció lehetővé teszi, hogy a Swissair a levegőben maradjon.

A hitelezők futnak a pénzük után

A Reuters által idézett vélemények szerint azonban ez kétséges, mivel a pénzükre váró hitelezők bármikor lefoglalhatják a Swissair gépeit, s az üzemanyagszállítók is megtagadhatják a Swissair ellátását előrefizetés nélkül.

A Reuters értesülése szerint már több repülőtéren a helyi szállítók megtagadták a Swissair repülőgépeinek feltöltését üzemanyaggal

A Swissair tavaly 2,9 milliárd frank veszteséget termelt, adóssága a legutóbbi jelentések szerint 17 milliárd frank. A cég részvényeit a héten felfüggesztették a zürichi tőzsdén.