Piroska
-1 °C
5 °C

Swissair, földitársaság

2001.10.02. 17:33
Meghatározatlan időre beszüntette működését kedden a 77 repülőgépet üzemeltető svájci Swissair légitársaság. A cég keddi kora esti közleménye szerint egyszerűen nincs pénz a járatok további üzemeltetésére.
A közelmény szerint egyelőre nem tudható, hogy a járatok mikor indulhatnak újra. A külföldön rekedt gépeket a lehető leghamarabb hazarepítik.

A korábbi közlemények még arról szóltak, hogy a cég hivatalosan csak arra az időre áll le, amíg a bankokkal sürgős tárgyalásokat folytat a működését lehetővé tévő, előző nap kilátásba helyezett cash megszerzéséről. A cég azonban kedden már az üzemanyagért sem tudott fizetni, és két fő ellátója megtagadta tőle a kerozint. A szakszervezetek 10 ezresnél nagyobb elbocsátástól tartanak.

A magyar utasok

Délután a svájci repülőtéren vesztegelt az a Swissair-gép is, amelynek 13 óra 50 perckor kellett volna elindulnia Budapestre - tájékoztatta Danks Emese, a Malév szóvivője az MTI-t kedden kora délután. A Swissair két keddi Zürich-Budapest járatából a délelőtti gép még késés nélkül közlekedett. A brit BP olajcég svájci részlegének illetékese kedden azt mondta a Dow Jonesnak, hogy a Swissair "kétszámjegyű milliós összeggel" tartozik a társaságnak a korábbi üzemanyagszállítások után, és nem tett eleget annak az ígéretének, hogy kedden előre fizet a kerozinért, ezért a BP megtagadta az üzemanyagot a légitársaságtól. A Shell svájci részlege is leállította a Swissair gépeinek tankolását, mert a Swissairnek e céggel szemben is tartozásai vannak.

Kár, hogy leszálltál!

Kedden több európai repülőtéren lefoglalták a svájci Swissair légitársaság repülőgépeit a fizetésképtelenség szélére sodródott cég tartozásai fejében. Londonban két repülőgépet is zároltak, mivel a Swissair nem fizetett ki 300 ezer font leszállási díjhártalékot. Később az egyik repülőgépet felszabadították, s ez kétórás késéssel visszatérhetett Zürichbe.

Lesz munkástüntetés?

A Swissair-alkalmazottak szakszervezetei kedden közölték, hogy több mint 10 ezer fős elbocsátást sem zárnak ki a jelenleg 72 ezer főt foglalkoztató légitársaságtól. Az érdekképviseletek szerdára demonstrációt terveznek a cég központja előtt.