István, Vajk
19 °C
33 °C

Elkelt a sydneyi reptér

2002.06.26. 16:09
A Southern Cross konzorcium 5,5 milliárd ausztrál dollárért (3,1 milliárd amerikai dollár, 764 milliárd forint) kilencvenkilenc évre megvette a sydneyi repülőtér kezelési jogát. Ez Ausztrália legnagyobb privatizációs üzlete.
A következő 99 évben az ausztrál a Macquarie Bank, a Commonwealth Bank of Australia és a német Hochtief részvételével létrehozott konzorcium irányítja a Sydney Airport Corporations-t, és a konzorciumé a jog egy újabb terminál felépítésére is.

Repterek sorban eladva

Az ausztrál kormány, amely már privatizálta Melbourne, Brisbane és Perth repülőterét, tavaly nyáron írta ki a tendert, de azt a szeptember 11-i terrortámadás után felfüggesztették. A Southern Cross már bejelentette, hogy a reptér személyzetét és vezetőségét megtartják, ugyanakkor csökkenteni akarják a késéseket, és a forgalom miatt keletkező zajszennyezést.

Adósságtörlesztés

A kormány a privatizációból befolyó összeget adósságtörlesztésre fordítja. Az állam már csak két nagy cégben, a Telsra telekommunikációs vállalatban és a Medibank Private egészségbiztosítóban rendelkezik meghatározó tulajdonnal.