Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Világszerte hiányoznak a szakmunkások

2008.04.23. 07:33
A szakmunkások outsourcing útján nem pótolhatók: ha az ember Bangalore-ban él, nem lehet vízvezeték-szerelő New Yorkban, miközben az USA-ban és leginkább az EU nyugati részén egyre több területen hiányzik a képzett munkaerő.

Miközben egyre többet beszélünk a tudásgazdaság fontosságáról, világszerte növekvő hiány mutatkozik hagyományos szakképzett munkásokból, így egyebek között vízvezeték-szerelőkből és hegesztőkből - derül ki a Manpower amerikai fejvadász cég éves jelentéséből, amely 32 ország 43 ezer munkaadójának megkérdezése alapján készült. A szülők egyetemekre és főiskolákra kívánják járatni gyerekeiket, hogy minél többre vigyék, és mára kiderült, hogy hatalmas űr tátong a munkaerő-kínálatban - hangsúlyozta Jeffrey Joerres, a Manpower vezérigazgatója a Reutersnak nyilatkozva.

Miközben a nyugat-európai országok amiatt aggódnak, hogy az EU keleti bővítése nyomán elárasztják őket a lengyel vízvezeték-szerelők és más kelet-európai szakmunkások, a felmérésből az derül ki, hogy a legnagyobb hiány éppen Nyugat-Európában van ezen a téren. Különösen a nagy gyakorlatot és bonyolultabb szaktudást követelő szakmákban, egyebek között karbantartó munkásokban mutatkozik súlyos hiány.

A csökkenő keresletre reagálva mindenütt kevesebb szakmunkást képeztek, de mára kiderült, hogy túllőttek a célon és a középiskolai oktatás nem tudja pótolni a hiányt. Ezért ma ezek a szakmák kiváló érvényesülési lehetőséget kínálnak, annál is inkább, mert outsourcing útján nem pótolhatók: ha az ember Bangalore-ban él, nem lehet vízvezeték-szerelő New Yorkban. Tény, hogy ezek a szakmák a mai világban nem tartoznak a legmegbecsültebbek közé, de jól lehet velük keresni és lehetőséget nyújtanak önálló vállalkozás indítására.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy a tavalyi 41-ről 31 százalékra csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, akik nem találtak embert a keresett munkakörökbe, ami vélhetően az amerikai gazdaság lassulásának a következménye. Az USA-ban a tavalyi 41-ről 22 százalékra esett ez az arány. Joerres szerint azonban ezt nem a gazdasági visszaesés okozza, amit az is mutat, hogy Japánban a gazdaság gyengélkedése ellenére a munkaadók 63 százalékának vannak ilyen nehézségei. A demográfiai tényezők szerinte fontosabbak, Japánban például gyors ütemű a népesség elöregedése: 2030-ig az előrejelzések szerint 16 százalékra olvad a munkaképes korú lakosság.