Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Világszerte hiányoznak a szakmunkások

2008.04.23. 07:33
A szakmunkások outsourcing útján nem pótolhatók: ha az ember Bangalore-ban él, nem lehet vízvezeték-szerelő New Yorkban, miközben az USA-ban és leginkább az EU nyugati részén egyre több területen hiányzik a képzett munkaerő.

Miközben egyre többet beszélünk a tudásgazdaság fontosságáról, világszerte növekvő hiány mutatkozik hagyományos szakképzett munkásokból, így egyebek között vízvezeték-szerelőkből és hegesztőkből - derül ki a Manpower amerikai fejvadász cég éves jelentéséből, amely 32 ország 43 ezer munkaadójának megkérdezése alapján készült. A szülők egyetemekre és főiskolákra kívánják járatni gyerekeiket, hogy minél többre vigyék, és mára kiderült, hogy hatalmas űr tátong a munkaerő-kínálatban - hangsúlyozta Jeffrey Joerres, a Manpower vezérigazgatója a Reutersnak nyilatkozva.

Miközben a nyugat-európai országok amiatt aggódnak, hogy az EU keleti bővítése nyomán elárasztják őket a lengyel vízvezeték-szerelők és más kelet-európai szakmunkások, a felmérésből az derül ki, hogy a legnagyobb hiány éppen Nyugat-Európában van ezen a téren. Különösen a nagy gyakorlatot és bonyolultabb szaktudást követelő szakmákban, egyebek között karbantartó munkásokban mutatkozik súlyos hiány.

A csökkenő keresletre reagálva mindenütt kevesebb szakmunkást képeztek, de mára kiderült, hogy túllőttek a célon és a középiskolai oktatás nem tudja pótolni a hiányt. Ezért ma ezek a szakmák kiváló érvényesülési lehetőséget kínálnak, annál is inkább, mert outsourcing útján nem pótolhatók: ha az ember Bangalore-ban él, nem lehet vízvezeték-szerelő New Yorkban. Tény, hogy ezek a szakmák a mai világban nem tartoznak a legmegbecsültebbek közé, de jól lehet velük keresni és lehetőséget nyújtanak önálló vállalkozás indítására.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy a tavalyi 41-ről 31 százalékra csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, akik nem találtak embert a keresett munkakörökbe, ami vélhetően az amerikai gazdaság lassulásának a következménye. Az USA-ban a tavalyi 41-ről 22 százalékra esett ez az arány. Joerres szerint azonban ezt nem a gazdasági visszaesés okozza, amit az is mutat, hogy Japánban a gazdaság gyengélkedése ellenére a munkaadók 63 százalékának vannak ilyen nehézségei. A demográfiai tényezők szerinte fontosabbak, Japánban például gyors ütemű a népesség elöregedése: 2030-ig az előrejelzések szerint 16 százalékra olvad a munkaképes korú lakosság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?