Paradicsomok okoznak szalmonellafertőzést

2008.06.10. 14:19
Sorra tűnik el a nyers paradicsom az üzletekből és az éttermekből az Egyesült Államokban. Az élelmiszer-biztonsági hatóság (FDA) ugyanis figyelmeztetést adott ki, amely szerint szalmonella-fertőzést terjeszthet három paradicsomfajta.

Keddi lapjelentések szerint egyebek mellett a McDonald,s és a Burger King gyorsétterem-hálózat, valamint a WalMart szupermarketlánc is önként felfüggesztette az érintett paradicsomfajták felhasználását, illetve forgalmazását a szalmonella-fertőzés gyanúja miatt.

Április közepe óta már legalább 145 ember kapta el a lázzal, erős hasfájással, hányással és hasmenéssel járó fertőzést, amelyet egy ritkán előforduló szalmonella-baktérium, a Salmonella Saintpaul okoz. A kór 16 szövetségi államban ütötte fel a fejét és legalább 23 beteget kellett kórházba szállítani.

Az FDA szombaton kiadott közleménye szerint az országos járvány három különböző fajtájú paradicsom, illetve az ezeket tartalmazó termékek fogyasztásával hozható összefüggésbe. A fertőzés forrását még nem sikerült azonosítani, meglehet, hogy csupán egyetlen termelő paradicsomai terjesztik a fertőzést - áll a közleményben.

A szalmonellózis kórokozója egyébként a legtöbbször állati termékeken - főként baromfin vagy tojáson - keresztül kerül az emberi szervezetbe, de vízen át is terjed. A szakértők gyanúja szerint a baktérium a földek öntözése vagy a zöldség mosása közben kerülhetett a paradicsomokra.