Judit
2 °C
7 °C

Szállodai szoba tetszőleges áron

2002.10.11. 12:50
Jeruzsálem egyik szállodájában annyira elkeseredtek a közel-keleti helyzet nyomán visszaeső forgalom miatt, hogy új akciót indítottak, melynek keretében a vendég dönthet a kivett szoba áráról.
A kétszáz szobás Jerusalem Gold tíz szobáját november végéig a vendég által megszabott áron lehet kivenni. A két éve épült hotelben jelenleg 20-30 százalékos a kihasználtság, ez néha, egy-egy jobb hétvégén felugrik ötven százalékra.

"Gyakorlatilag teljesen beállt az üzlet. Mindenféle akciót ki kell próbálnunk, hogy valahogy kimozduljunk a holtpontról" - mondta a szálloda szóvivője a BBC-nek.

Ötvenszázalékos visszaesés

2001-ben 1,2 millió turista érkezett Izraelbe, ez 54 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az ágazat bevételkiesése eléri az 1,7 milliárd dollárt. 2000 októbere óta több tucat étterem és hotel zárt be. A szállodaláncok adósságállománya eléri a két és fél milliárd sékelt (129 milliárd forint).

Negyvenezer elbocsátott alkalmazott

Jonatán Harpaz, jeruzsálemi szállodaszövetség igazgatója szerint a város szállodaiparát 2001-ben 270 millió dollár kár érte, a szállodai alkalmazottak 60 százalékát elbocsátották, Jeruzsálem egésze pedig 1,4 milliárd dollárt vesztett a turizmus agóniája miatt. Az izraeli idegenforgalmi minisztérium adatai szerint az egész országban 40 ezer alkalmazott - a teljes munkaerőállomány 2 százaléka - vesztette el állását a turizmusban a látogatók számának megfeleződése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?