Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ingyenes bankszámla a szegényeknek

2006.01.19. 09:48
A francia a kormány törvényben írná elő, hogy a szegényeknek ingyen bankszámla jár, a bankok szerint a "hitelhez való jog" csak a teljes eladósodáshoz vezetne.
A nagy szociális nyitás jegyében a francia miniszterelnök kötelezővé kívánja tenni, hogy a bankok kínáljanak ingyenes számlavezetést a leszakadó és reménytelen helyzetben lévő állampolgárok számára. Sajtóértesülések szerint a kormány várhatóan rövidesen előterjeszti az erre vonatkozó törvénytervezetet.

A kabinet már korábban kénytelen volt bevallani, hogy az országban 500 ezer felnőttnek nincs bankszámlája, ezt Dominique de Villepin miniszterelnök az esélyekből való kirekesztés tűrhetetlen formájának minősítette. A Le Monde becslése szerint azonban a valós szám ennek tízszeresét is elérheti, a nagyszámú munkanélküli, hajléktalan vagy más módon elszegényedett rétegek körében. A miniszterelnök szerint - ha szükséges - ingyenes számlák révén is biztosítani kell, hogy bizonyos banki alapszolgáltatások minden francia állampolgár számára hozzáférhetők legyenek. A kormányfő ezért felszólította a pénzintézetek érdekképviseletét és a fogyasztói szervezeteket, hogy dolgozzák ki a megfelelő feltételeket. Ez utóbbiak soraiból máris hallatszanak olyan követelések, hogy - a hatalmas banki profitokra való tekintettel - a rendezésnek tartalmaznia kell a "hitelhez való jogot".

Esély az eladósodásra

A tervvel kapcsolatban azonban berzenkedés tapasztalható pénzintézeti és pénzpiaci körökben, ahol azzal érvelnek, hogy a kedvezményes számlavezetésre máris létezik jogszabály. Különösen aggályosnak tartanák a bankok, ha a rendezés részeként hiteleket is kellene nyújtaniuk, mert ez az amúgy is leszakadó rétegek teljes eladósodásához vezetne, ráadásul a fejlődő országoknak ajánlott mikrohitelek megjelenése rossz fényt vetne Franciaország egészére.