Auguszta
-4 °C
2 °C

A terrortámadás New York-i számlája

2001.10.01. 16:43
A szeptember 11-i terrortámadások lapjelentések szerint csupán New York város gazdaságának 60 milliárd dollárjába kerülnek. Ez is csupán a rövid távú becsült veszteség, hosszabb távon akár ezer milliárdos dollárt is elérhet a költségek és a bevételkiesés összege.
New York gazdasága 500 milliárd dollárral gazdagítja évente az amerikai GDP-t és ezzel a bruttó hazai termék öt százalékát adja - írja az összesítést közlő New York-i Daily News.

A biztosítók kára

A biztosítási ágazat becslései szerint a terrortámadások következtében keletkezett személyi és anyagi kár összértéke 40-60 milliárd dollár, ebből 25-30 milliárd dollárt fedeznek a biztosítók. (Az eddig legnagyobb biztosítási kárösszeg, amely az Andrew hurrikán következtében keletkezett, 19 milliárd dollárt tett ki.)

Az életbiztosítási kifizetésekre 2-5 milliárd dollárt számítanak, a balesetbiztosításokra 1,3 milliárd dollárt prognosztizálnak. A hátramaradt családtagok peres követeléseinek kielégítése mintegy ötmilliárd dollárt tesz ki, ugyanakkor New York hárommilliárd dolláros adókieséssel számolhat.

Hetvenezer munkanélküliek

A terrortámadás következtében 108 ezer New York-i vesztette le állását, közülük 75 ezren folyamodnak munkanélküli segélyért. Összesen a négymillió New York-i álláshelyből mintegy 700 ezret érinthetnek közvetetten a terrortámadások.

A dél-manhattani ingatlanterület 20 százaléka elpusztult

A romeltakarítási munkálatok a lap adatai szerint egymilliárd dollár tesznek ki. Az épületkomplexum értékét 6-8 milliárd dollárra becsülték. A támadások következtében 1,3 millió négyzetméternyi ingatlan dőlt romba, a dél-manhattani összingatlan-terület 20 százaléka.

Visszaeső idegenforgalom

A támadások talán az évi 25 milliárd dollárt termelő New York-i idegenforgalmi ágazatot érintik a leginkább, ezen belül is a szállodaipart. A Daily News szerint csak a Broadway hetente ötmillió dollárt veszít, míg a New York-i szállodák naponta összesen 7 milliót.