Márk
13 °C
28 °C

Egymillió dollárra büntették az Irakkal kereskedő cégeket

2003.04.15. 11:24
Az amerikai pénzügyminisztérium összesen 1,1 millió dollárra büntetette azt az 59 vállalatot, amelyek megsértették a szankciókat, és Irakkal, Kubával, Szudánnal vagy Észak-Koreával kereskedtek.
A megbüntetett cégek között van az Amazon, a Bank of New York, a Caterpillar, a ChevronTexaco, a Citibank, az ExxonMobil és a WalMart, közölte a BBC. A legkisebb bírság 500 dollár, a legmagasabb negyedmillió dollár volt. Ez utóbbit a világ egyik legnagyobb teherhajózási társaságára, a félig izraeli állami tulajdonban lévő Zim American Israeli Shipping nevű cégre szabták ki.

Nincs indoklás

A minisztérium egyetlen esetben sem indokolta döntését, nem hozta nyilvánosságra, hogy a cégek kivel kereskedtek, illetve mivel sértették meg a szabályokat. A minisztérium illetékes hivatalának (Office of Foreign Assets Control - Ofac) titkolózása sokak szerint törvénytelen, ezért a Public Citizen nevű szervezet és a Corporate Crime Letter nevű hírlevél készítői be is perelték a hivatalt.

Volt már per

Annak idején az Ofac fagyasztotta be Szalah Idrisz szaúdi üzletember amerikai számláit, miután amerikai cirkálórakéták lerombolták az üzletember szudáni gyárát, amelyről azt feltételezték, hogy vegyi fegyvereket állít elő. Idrisz neve ugyanakkor nem szerepelt az Ofac nyilvános listáin, és az üzletember bírósághoz is fordult, így 18 hónap után hozzájuthatott befagyasztott 24 millió dollárjához.