Piroska
-2 °C
5 °C

Brüsszel támogatja a szárazság sújtotta termelőket

2005.07.29. 10:05
Az Európai Bizottság a portugál és spanyol földművelők segítségére siet a szélsőséges szárazság okozta problémák megoldásában.
Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Franciaországból, Magyarországról és Szlovákiából 500 ezer tonna kukorica, búza- és árpafölösleget értékesítenek spanyol és portugál kereskedőknek. A nagyfokú szárazság miatt Európa délkeleti részén súlyos gabonahiánnyal szembesülnek. Az uniós támogatásból vásárolt gabonát többek között az éhhalál szélén álló állatok takarmányozására fordítják.

Az akció ellensúlyozza a többlettermelés hatását, ugyanakkor minimalizálja a szárazság súlyos következményeit Spanyolországban és Portugáliában. Mariann Fischer-Boel bizottsági szóvivő emlékeztetett, hogy például Magyarország és Szlovákia olyan sok búzát termelt, hogy tárolási gondokkal küzd.

Brüsszel további intézkedéseket is tervez, például a közvetlen támogatások megelőlegezését a termelőknek. A szárazság hatásainak enyhítésére felszabadítják a vidékfejlesztésre szánt pénzalapokat, engedélyeznek állami támogatásokat, továbbá azt, hogy a földalaphoz tartozó területeket a gazdák legeltetésre használják.

Spanyolország (ahol az idén rendkívül nagy szárazság volt) augusztusban várhatóan engedélyt kér egymillió tonna rozs felvásárlására, ellensúlyozandó a hatalmas terméskiesését. A Bizottság felvásárolta és tárolta a gabonafelesleget, a tagországoknak pedig a Bizottságtól kell vásárolniuk.

Spanyolország évente 26 millió tonna gabonát fogyaszt, ám az idén várhatóan csak 13,3 milliót termel. 500 ezer tonna "engedélyezett" gabona már csak a spanyol kikötőkbe való elszállításra várakozik, miután a kereskedők és a bizottság között éles vita alakult ki az árat illetően.